Han vill ha BDSM-sex

FRÅGA Jag har sedan några år en alldeles underbar särbo och det finns starka band av vänskap och kärlek mellan oss. Vi har en hyfsat öppen kommunikation, men när det kommer till sex är det svårpratat. Både han och framför allt jag har svårt för att prata om just det.

Under tiden har det så sakteligen krupit fram att han inte tänder på mig. Så långt jag kan förstå har han en fetisch, med dragning åt BDSM. Han säger att han inte vill göra det med mig, att hans sätt att se på mig skulle förstöras då. Kanske lider han av ”hora/madonna-komplexet”? Jag är madonnan – och han vill inte förlora mig. Detta har lett till att vi inte har sex alls.

Jag känner mig mycket oattraktiv. Det går att trycka undan känslorna, men det är svårt. Han har tidigare önskat ett öppet förhållande, men det är jag inte intresserad av. Egentligen skulle vårt sexliv kunna blomma då alla våra barn är vuxna och utflugna, i stället har vi fått denna låsning.

Hur kan vi gå vidare? Ingen av oss vill lämna den andra. Behöver vi professionell hjälp, var och en eller ihop? Jag är beredd på att jobba med detta och inte bara bita ihop.

Ingen madonna

PER Sex är nog svårt att prata om för de flesta par. När det fungerar vill man inte riskera det genom att sätta ord på det intima. När det inte är bra blir det desto känsligare att ta upp.

Det är ofrånkomligt att ert förhållande skakas i sina grundvalar när den sexuella attraktionen vacklar och era sexuella preferenser inte matchar. Men jag måste erkänna att det är en del saker jag inte riktigt förstår i ditt brev. Du skriver att han inte ”tänder” på dig och den förklaring som ni verkar ha kommit fram till är att han skulle vara intresserad av BDSM, det vill säga bondage, disciplin, sadism och masochism.

Är det så att din särbo bara kan tänka sig att ha sex om han får leva ut sin BDSM-läggning? Om det är på det viset så skulle ni inte ha gemensamt sex även om ni hade ett öppet förhållande, som han önskat? Då återstår inget annat än att leva som vänner, tillsammans eller var för sig, om jag förstått rätt.

Du skriver att din särbo inte vill leva ut den sidan av sin sexualitet tillsammans med dig. Vad tänker du själv om det? Är det något du skulle kunna tänka dig som en del av ert sexliv? I så fall skulle det kanske vara en framkomlig väg att gå och prata tillsammans med en sexolog för att se om ni kan finna något slags kompromiss.