En läsare skriver till vår relationsexpert Per Naroskin och är förtvivlad: Hennes sambo sexchattar, tittar på porr och använder sexleksaker i smyg. Här kan du läsa Pers svar.

FRÅGA Är så ledsen, min sambo är beroende av porr och han använder sexleksaker och är inne på chattsidor. Upptäckte detta för några år sedan och tog väldigt illa vid mig, det kändes så förnedrande. Han lovade att sluta, tyckte inte att det var värt det att jag blev så ledsen. Igår fick jag helt plötsligt för mig att kolla i hans dator och fick se att han fortfarande är inne på samma sidor. Började leta i hans garderob och hittade sexleksaker igen. Mår riktigt dåligt igen. Vi har känt varandra i 16 år. Jag har tagit upp med honom att jag längtar efter fysisk närhet, men han rör mig inte. Han säger att han älskar mig och vill att vi ska gifta oss. Enda gången han pussar mig är när jag åker till jobbet.
Jag tycker om honom, men tilliten till honom är borta. Kan inte låta bli att kolla i datorn, fast jag inte tycker att man ska göra det, och jag mår så dåligt över vad jag upptäcker.
Ska jag behöva gå ut på Tinder för att få fysisk närhet?
En som är nedstämd

PER NAROSKIN Det hade varit en annan sak om din man hade haft sina sexuella leksaker som ett komplement till ert gemensamma sexliv. Men nu har ni ju tydligen inte alls sex tillsammans längre. Porren, sexchatten och leksakerna verkar ha ockuperat hela hans sexualitet. I mina öron låter det här som en form av missbruk. Jag kan tänka mig att han nog är smärtsamt medveten om hur detta går ut över er relation. Han menar det säkert när han säger att han älskar dig, även om det verkar som hans kärlek inte lyckas inkludera fysisk närhet. Kanske är hans erbjudande om äktenskap ett sätt att visa sin kärlek och att kompensera dig för det?

Han kommer knappast att sluta för din skull så länge du finns för honom på det sätt han trivs med; som sambo med allt vad det innebär förutom sex. Du måste fråga dig om det är värt att fortsätta leva i en relation på det sättet – och om lösningen verkligen skulle vara att dejta för att skaffa närhet utanför er relation. Om du väljer det alternativet så får du sluta lägga ner tid på att leta och spionera. Hans missbruk ska inte stjäla din energi för att agera privatdetektiv, utan att det leder till annat än fördjupad besvikelse och misstroende.

Det enda som kan få honom att göra något åt hans beteende är att han själv verkligen vill. Men han kommer i så fall att behöva söka hjälp. Om du ställer det som ett krav för att fortsätta leva tillsammans så måste du förstås vara beredd på att ta konsekvenserna. Jag förstår att det vore tråkigt om det skulle leda till en separation men då öppnas möjligheten för dig att söka efter en relation där du inte kommer att behöva välja mellan en gemensam vardag och ditt självklara behov av sex och fysisk närhet.