Har mitt ex rätt till min lägenhet nu när vi skilt oss?

FRÅGA Vi har varit gifta särbor i några år. Han bor kvar i huset och jag har köpt en egen lägenhet. Nu har vi skilt oss och jag vill veta om jag äger min lägenhet eller om det är giftorätt på den? Han har aldrig bott i den.

Ammi

BIRGITTA Det handlar inte om vem som bott var. Att vara gifta är inte samma sak som att vara sambor. Äktenskapsbalken är tydlig: Är man gift så utgör allt, utom enskild egendom, giftorättsgods. Oavsett var man bor. Det spelar ingen roll hur ni har disponerat egendomen. Det kan innebära att den bostadsrätt som du köpt under tiden som gift ska ingå i bodelningen som giftorättsgods. 

Det finns undantag i giftorätten, bland annat försäkringar, till exempel vissa tjänstepensioner. Ett tips är att reda ut även försäkringstillgångarna. Ett första steg är att anlita en familjerättsjurist som kan reda ut begreppen för er båda om vad som gäller. 

En väsentlig fråga är om ni har gjort bodelning med anledning av äktenskapsskillnad? Den tidpunkten är avgörande för om ni har giftorätt i egendom eller inte. Men ett första steg bör väl vara att tala med varandra och reda ut hur nära eller långt ifrån varandra ni står och om ni kan hitta en bra gemensam lösning.

Ps. Tänk på att enskild egendom bara gäller vid skilsmässa. Vid dödsfall hamnar enskild egendom i dödsboet. Det gäller alltså att skriva testamente så att din enskilda egendom hamnar i arv hos den du själv väljer ut. Kan vara något att fundera över för den som ”gift sig” med särkullbarn. 

Bästa rådet: Tala med en familjerättsjurist även om detta.