Har vi samma pappa?

FRÅGA Jag har ett dilemma. Vi är tre syskon i 40–50-årsåldern. Båda våra föräldrar lever. Jag är äldst, sen har jag en bror nära mig i ålder och sen har vi en sladdissyster. Min bror och jag är väldigt lika på många sätt medan vår syster ser helt annorlunda ut i både ansikte och kropp och är också annorlunda till sättet.

I samband med senaste släktträffen sa min bror till mig i förtroende att han alltid misstänkt att vår syster har en annan pappa. Det har jag också! Jag minns att min mamma hade en affär med en man vid precis ”rätt” tidpunkt. Jag var så pass gammal att jag minns honom både till namn och utseende. Jag fick till och med presenter av honom … Jag minns också att han sökte upp mamma när min syster fötts.

Ska jag ta upp det här med min mamma eller syster? Min bror är helt emot att säga något. Men jag tänker på hur det skulle bli om min syster har en annan pappa och på något sätt skulle få reda på detta. Hon har alltid varit mammas favorit och de står varandra extremt nära. Det gör inte vi andra …

Det är jättejobbigt att ha denna vetskap/misstanke, men jag har svårt att veta vad jag ska göra. Vad är rimligt?

Grubblare

 

PER Era gamla misstankar blev förstärkta av att ni fick dem bekräftade av varandra. Men det är fortfarande misstankar även om du (men inte din bror) börjat tycka att de är snudd på för tunga att bära på. Om den tyngden vore främsta skälet att ta upp saken är det förmodligen bättre att du och din bror avlastar varandra än att involvera resten av familjen. 

Innan du gör något måste du fördjupa den analys av tänkbara konsekvenser som du påbörjat. Som svar på din undran behöver du ställa dig själv en rad motfrågor. Här är några av dem: Hur är din systers relation till er pappa, och hur skulle deras kontakt påverkas av att er misstanke kom upp på bordet? Lever fortfarande mannen som din mamma hade en affär med? Och hur kommer allt att påverka era föräldrars relation?

Du skriver att en anledning att berätta skulle vara att er syster skulle kunna få reda på det på något annat sätt? Menar du då att detta sätt skulle vara bättre att få veta det av dig, trots att ni inte har så bra kontakt? Kommer den här informationen att förbättra relationerna i er familj, tror du? Får de frågorna ett svar där fördelarna med att berätta överväger nackdelarna? 

Om du kommer fram till att du verkligen ska prata med någon så är det antagligen rimligast att ta upp din misstanke på tu man hand med din mor. Och sist av allt måste du även kalkylera med möjligheten att din syster själv redan misstänker detta eller, om hon är så nära er mor som du beskriver, blivit informerad om hur det ligger till.