Hur blir jag av med en hemsk bekantskap?

FRÅGA I min bekantskapskrets finns en kvinna som är obehagligt påträngande. Hon ställer ofta okänsliga frågor som får människor att känna att hon går över gränsen för deras integritet. Hon beskrivs ofta som plump och ohyfsad. Även om jag känt henne länge, har vi aldrig haft någon nära eller förtrolig kontakt. Egentligen vill jag inte alls ha med denna kvinna att göra, men omständigheterna är sådana att jag ändå måste träffa henne då och då. Hon drar sig inte för att rakt upp och ner fråga människor vad de tjänar eller vad armbandet runt handleden kostade. Hon döljer varken sin beundran eller avundsjuka och delar in människor i sådana som är framgångsrika och sådana som inte är det.

Under årens lopp har hon tack och lov inte brytt sig särskilt mycket om mig trots att jag är välutbildad och har ett bra arbete. Det senaste året har detta tyvärr ändrats. Nu håller hon faktiskt på att knäcka mig.

Ett par dagar efter min fars död råkade jag träffa henne. Hon uttalade inte ett enda ord som tydde på någon form av medkänsla – i stället frågade hon hur mycket jag skulle komma att ärva. Blev nog chockad men höll masken, vilket jag ångrar: jag borde sagt hur jag upplevde detta. Efter detta har jag vid de tillfällen som jag tvingats träffa henne utsatts för respektlösa och påträngande frågor rörande mina föräldrars kvarlåtenskap. Hon frågar också mina närstående om de vet. En vän som med egna ögon bevittnade ett av påhoppen tyckte att det var ett ”ofredande”.

Jag ligger och grubblar på hur jag ska få stopp på det obehagliga frågandet. En av mina nära väninnor tycker att jag ska be henne ”dra åt … ” men det är inte min stil. Vad kan jag göra?

SOS

PER Ja, det är verkligen ingen smickrande bild du ger. Låt mig se om jag har förstått relationen mellan er rätt: Ni umgås inte själva utan hon finns i utkanten av din umgängeskrets. Du tycker inte om henne och har aldrig gjort det. Du tycker inte synd om henne och är inte rädd för att göra henne ledsen. Du bryr dig i grunden inte om vad hon anser om dig. Du ogillar hennes sätt att kategorisera människor och att bara prata om pengar. Du blir illa berörd av hennes okänsliga sätt att reducera din fars bortgång till en fråga om kvarlåtenskapens värde. 

I mina öron låter det som en person du kan klara dig utan och jag tycker att du ska säga ifrån. Vad är det som hindrar dig? Är du trots allt rädd för henne och vad hon ska säga om dig till era gemensamma vänner? Fast det låter som dina bekanta har samma syn på henne som du. 

Du måste rimligen ha rätt att freda dig, inte minst nu i din sorg. Det är naturligt att du säger ifrån just nu. Och du måste förstås hitta ett sätt att uttrycka dig som är ditt eget. Det finns många alternativa formuleringar till ”dra åt …” även om det faktiskt låter som att det är vad du borde säga, trots att det inte är din stil. Här är några stödpunkter som kanske kan vara användbara: Håll dig till saken. Undvik att gå in på andra händelser i det förflutna. Utgå konsekvent från vad du tycker, vad du känner och vad du inte vill höra – i stället för att kritisera henne för vad hon är för slags person. Jag tror också att det är viktigt att du personligen pratar med henne (och inte skriver brev eller ringer).

Du måste vara beredd på att hon kan reagera oförutsägbart. Om hon inte är van att få återkoppling på sitt beteende kanske hon först inte förstår vad du menar och blir sårad. Eller så blir hon arg och kommer med motanklagelser. Det är inte säkert att hon vare sig kan eller vill ändra sig i stort, men i långa loppet kommer det sannolikt påverka hur hon uppför sig mot dig. Om du lyckas mobilisera mod att göra det här så kommer en positiv sidoeffekt vara att det stärker din självkänsla.