Hur få ut det vi sparar till barnbarnen?

Jag och min exfru har 3 barn som vi har delad vårdnad om. Vi har sparat pengar till dem varje månad. Pengar som skulle gå till dyrare saker som moped, körkort och att flytta hemifrån. Nu har mamman ändrat sig och vill att pengarna sparas på banken. Jag irriteras över att HON kan bestämma detta. VI tillsammans har sparat pengarna till barnen. Jag vill dela upp pengarna så att jag kan ge mina barn det de behöver hos mig. Men mamman har träffat en ny man och han tjänar mycket pengar så hon har råd att köpa saker. Finns det något domstolsmål där ett sådant här ärende har tagits upp? Hur ska jag gå tillväga för att få ut pengarna annars?

SVAR: Min första reflektion är en fråga. Känner du att du behöver ”köpa” barnens tillgivenhet med deras egna pengar?
Du har säkert dina barns kärlek i alla fall. Typ ekvationen: ju dyrare pryl, desto mer älskad. Den slutsatsen tror jag faktiskt inte på. Det kan till och med få motsatt verkan om barnen förstår att ni bråkat om saken och att du tvingat till dig pengarna. Det kan få dem att känna sig skyldiga till att mamma och pappa fortsätter att bråka och att de får ”betala” med obehag och en lojalitetskonflikt.
Tips. Släng stridsyxan. Låt inte din aggression gentemot ditt ex gå ut över barnen. Dessutom är det väl inte så dumt att låta pengarna stå orörda och växa till sig tills barnen är 18 år. Då kan de kanske använda besparingen till investeringar av mer bestående värde, som exempelvis en grundplåt till eget boende. Eller till studier. Eller till en resa ut i världen efter skolan slut.
Om du tar dina ungar på utflykter, bjuder dem på upplevelser, äventyrscentrum, barnvänliga och fartiga badhus, kanotfärder, kul konserter eller utställningar med spännande tekniska prylar. Eller helt enkelt sitter hemma och bjuder dem på deras älsklingsrätter och några bra hyrfilmer. Då blir de säkert lika glada. Det är omtanken och engagemanget som räknas.
Och måste du nödvändigtvis få tillgång till barnens besparingar får du nog vända dig till en jurist eller någon på din bank som kan informera dig om vilka förutsättningar det finns att tvinga fram ett beslut mot mammans vilja.