En läsare är sugen på att jobba lite mindre och kanske börja ta ut deltidspension. Frågan är hur det påverkar pensionen. Det vet vår ekonomiexpert Birgitta Piper.

FRÅGA Hej! Jag är 55 år och börjar tänka på min pension. Jag skulle vilja jobba mindre och ta ut deltidspension från 60, men kan tänka mig att fortsätta jobba deltid till 70. Skulle gärna gå ner i tid redan nu av olika anledningar. Hur skulle ett sådant arrangemang påverka min pension?
Susanne

BIRGITTA PIPER Vet du om du får gå ner på deltid? Och vet du om du får jobba tills du är 70? Det bestämmer nämligen din arbetsgivare. I vilket fall. Snabbast och tydligast svar på hur din pension påverkas får du om du själv går in på sajten minpension.se och laborerar med dina olika alternativ. Det gör du på din egen profil som du kan öppna genom att identifiera dig med exempelvis mobilt bank-id. Är du osäker, ring och fråga. Men jag bifogar ändå ett par talande exempel. Pensionsmyndighetens färska rapport Tumregler för pensionen pekar på ett antal effekter av att jobba deltid.

• Att jobba deltid 5–10 år minskar den totala månatliga pensionen med 1,1 till 2,7 procentenheter i jämförelse med att arbeta heltid.
• Minskningen av pensionen varierar mellan 1,3 och 13,6 procent.
• Kraftigast minskning av pension får du om du mellan 30 och 39 arbetar 50 procent av heltid – då minskar pensionen med 13,6 procent.
• Samma siffra för deltidsarbete i åldrarna 45–54 och 55–64 är -11,1 respektive -10,6 procent per år.

Några tumregler: 

Att gå i pension ett år tidigare minskar pensionen 5–6 procent per månad i förhållande till utträde från arbetslivet vid 65.
• Att gå i pension ett år senare ökar pensionen per månad 6–11 procent i förhållande till utträde vid 65 år.
• För den som får en stor andel av sin pension från garantipensionen kommer ökningen vara mindre och den som enbart har garantipension kommer inte öka sin pension alls genom att skjuta upp pensioneringen.

Kommentar från Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se:

”Det är arbetsgivaren som ska godkänna deltiden och även om las-åldern kommer att höjas de närmaste åren så är det 69 år som är den övre gränsen. Att ta ut pension tidigt betyder också att om hon blir sjuk eller arbetslös så minskar a-kassa och sjukpenning eftersom de ersättningarna utgår från lönenivån.

Skatten på den pension som tas ut blir högre än löne-skatten fram till 67 års ålder. (Hon kommer att vara yngre än 67 år 2023, när den här skattenivån troligen flyttas upp ett år.) Å andra sidan – om alternativet till att jobba deltid, och jobba fram till 70 – är att helt lämna jobbet för att man inte orkar jobba heltid, då är deltidsupplägget bra.”

Kommentar från Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum:

”Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal? I så fall ska du ta reda på om ni har möjlighet till det som kallas flexpension (deltidspension). Omfattas du av det så kan det vara så att du inte förlorar något av din tjänstepension från 65 år om du väntar att gå ner i deltid till den ålder som finns angiven i avtalet, vilket brukar vara 61 eller 62 år.”