Hur kan gåvan till dottern bli bara hennes?

FRÅGA: Jag önskar ge min dotter, gift med två barn, en pengagåva. Om hennes äktenskap skulle upplöses, kan man gardera sig så att pengarna inte delas i en eventuell bodelning, till exempel genom någon form av gåvobrev?

Försiktig mor

SVAR: Det går att ordna. Du kan skriva ett gåvobrev med förebehållet att gåvan ska bli enskild egendom. Det finns dock flera viktiga faktorer att tänka på: Vad händer om din dotter till exempel köper aktier för pengarna? Jo, ursprungs­gåvan förvandlas då till något annat än pengar.

Alltså: Gåvobrevet måste ringa in och skydda allt som kan tänkas ”träda i den ursprungliga enskilda egendomens ställe”, som det heter på juristspråk.
Det kan handla om många olika förändringsprocesser: Pengar ger avkastning, pengar kan resultera i aktieköp, aktier som i sin tur ger utdelning. Gåvan kan också användas för att köpa bil, hus, bostadsrätt eller sommarstuga.

Då måste aktierna, huset, bilen, avkastningen, aktieutdelningen eller allt annat som ”träder i den enskilda egendomens ställe” också skyddas som enskild egendom. Här gäller det alltså att behålla kvitton och dokument som bevis på pengagåvans förändringsprocess över tid.

Så fort du klarat av de juridiska turerna med gåvobrevets formulering och pengarna hamnat hos din dotter bör hon omgående sätta in dem på ett särskilt konto i eget namn. De ska inte stoppas in på något gemensamt hushållskonto, för då är pengarna väck i ett nafs på ren konsumtion och det är ju inte vad du har tänkt dig.

Pengarna får inte heller blandas samman med din dotters andra pengar eller pengar som utgör giftorättsgods.

Den egendom som köps för den enskilda egendomen blir med gåvobrevets krav förvisso enskild egendom även den. Men det gäller att kunna bevisa detta när och om det blir aktuellt.

Hon bör därför öppna ett konto bara för dessa pengar och sedan föra bok över vad hon köper för pengarna och spara alla kvitton, alla köpeavtal och andra dokument med bevisvärde.

Gåvobrevet behöver inte bevittnas och inte registreras.

Men ett gott råd: Gå till din bank. Där finns bankjurister till hjälp att formulera ett gåvobrev på rätt sätt. Använd inte standardmallar. Varje situation är unik. Att spara en kopia i bankfack är inte fel.

Birgitta Piper