Hur kan jag bryta den nedåtgående spiralen av dålig självkänsla?

FRÅGA Jag har hamnat i en nedåtgående spiral av dålig självkänsla där jag dagligen känner att jag hatar mig själv och att jag är dålig på allt. Ibland känner jag att jag vill begå självmord för jag hatar mig själv så mycket.

Jag har varit arbetslös till och från sedan 90-talet trots att jag har en högre akademisk examen: men det finns få eller inga jobb inom mitt område. Har nu börjat jobba inom ett helt annat område än jag har utbildat mig för och känner mig ibland mobbad. När jag tagit upp det på möten så säger de att jag måste vara mer ödmjuk.

Jag bor ihop med en man som jag egentligen vill separera från men tyvärr så är jag ekonomiskt beroende av honom. Vi har ett barn ihop och jag är orolig för mitt barn eftersom han får stå ut med mycket när vi grälar. Han har börjat slåss med andra barn och jag har svårt att få honom att lyssna på mig. Jag har inga andra vuxna som hjälper till med avlastning eller familj som ställer upp.
Anonym

DR BÖHM
Du beskriver en situation utan andra ljuspunkter än din son – som du dessutom oroar dig för eftersom han börjat slåss och du har svårt att få honom att lyssna på dig. Det mesta tycks kännas mörkt, och antagligen märker din son ditt nedstämda läge och reagerar på sitt eget sätt på det.

Jag undrar hur du hamnat i det här läget och hur det var innan du blev arbetslös alltmer under 90-talet? Du kanske inte kände dig tillfreds innan dess heller, men det som hänt arbetsmässigt därefter har gjort allt värre. Och det allvarliga nu är att du inte verkar ha några vuxna stödpersoner, varken från familjen eller andra.

Kanske är det så att du i din nedåtgående spiral inte märker att det finns folk som är intresserade av dig. Antagligen finns det sådana till och med på arbetsplatsen. Men det hjälper inte mycket om jag talar om för dig att lyfta blicken och kolla om det stämmer, för du kommer antagligen inte kunna eller vilja se det – beroende på din dåliga självbild och misstänksamhet mot andra.

Därför tror jag det bästa är att du snabbt skaffar dig en samtalskontakt, där du kan bearbeta vad som hänt i ditt liv och där du får hjälp att både kolla realiteten med andra människor och även stöd att sätta gränser mot människor som säger okänsliga saker, som att du måste vara mer ’ödmjuk’. Antagligen är en familjerådgivningsbyrå ett bra ställe för dig att börja på, antingen om du kan ha samtalen där eller att de kan slussa dig vidare. Du behöver komma igång att tala med en kunnig person.
Man ska inte behöva ha det som du verkar känna!