Hur kan jag som nypensionerad få 10 000 kronor att växa på bästa sätt?

FRÅGA Jag gick i pension september 2009 och lever ensam (skild). Har sparat 100 000 kr som jag har på Ikano Bank. Jag har låg pension så jag kan inte spara mer nu när jag inte jobbar längre. Min fråga är: kan jag göra något med pengarna (eller en del av dem) så att de växer – bankräntan är ju så låg. Jag vill inte röra pengarna. Skulle ha åkt på en kryssning i våras men jag är för snål. 100 000 är inte så mycket pengar i dag. Skulle gärna jobba igen, men det finns inga jobb. Kan jag göra något för att öka mitt lilla kapital?
Siv  

SVAR Du gör rätt i att vara försiktig med ditt relativt lilla sparkapital. För att få kapitalet att växa snabbare än med bankränta måste du ta en större risk än ett bankkonto. Och den risken är för stor för dig som redan nu ligger på marginalen ekonomiskt.

Du kan i alla fall trösta dig med att inlåningsräntorna är på väg upp i takt med att Riksbanken höjer styrräntan/reporäntan. Tänk på det och kolla olika insättningsvillkor. Just nu (i november 2010) ligger högsta rörliga inlåningsräntan, jämfört med olika banker och utlåningsföretag, på 2,60 procent med statlig insättningsgaranti och utan bindningstid.

Får du för dålig ränta på din bank så byt till annat insättningsinstitut.Kolla och jämför inlåningsräntor på exempelvis sajten privataffarer.se, finansportalen.se eller på compricer.se  eller på konsumenternas bank och finansbyrås hemsida. Du hittar adressen på konsumenternas.se. Du kan också välja att sätta delar av dina pengar på ett bundet inlåningskonto. Binder du en del av ditt kapital på ett konto på exempelvis ett år så får du högre ränta på dessa pengar än på ett vanligt konto med fria uttag.

Äger du din bostad kanske du kan ta ett seniorlån på en del av fastig-hetens värde som extratillskott i
månaden. Men då ska du vara medveten om att du nallar på fastig-hetens värde eftersom banken förr
eller senare ska ha fullt betalt för sitt lån.Men vad betyder egentligen ett minskat värde? Man lever ju faktiskt nu.
Inte sen…

BIRGITTA