Hur mycket ska jag betala för sommarstugan för att ha kvar en bra relation?

FRÅGA Mina föräldrar byggde en sommarstuga i slutet på 60-talet och där tillbringade vi tre syskon våra somrar. Som vuxna och med familjer har vi varit i stugan olika mycket tillsammans med våra föräldrar. Vi har inte fått betala för vårt boende till våra föräldrar men har naturligtvis hjälpt till med underhåll av stugan under årens lopp.

För ett år sedan tog ett av syskonen över stugan (gåva) och ersatte de övriga med en summa pengar. Ingen vill bryta traditionen att mötas i stugan eller boka in en egen vecka. Det känns inte aktuellt att ägaren ska stå för alla kostnader då de övriga syskonen är gifta och har stabila inkomster.

Hur ska man räkna ut ersättning till ägaren? Fasta kostnader löper över hela året men den mesta förbrukning görs ju när stugan utnyttjas. Hur ska man tänka och vad kan vara rimligt? Våra föräldrar bor där naturligtvis utan att betala för sig.
Undrande

BIRGITTA Det behöver inte vara så krångligt. Se ert förhållande till sommarstugan som ett vanligt hyresobjekt. Ett hus som ni vill hyra under några sommarveckor, precis som vilken annan hyresgäst som helst. Det finns ”mallar” på hur stor stughyran är i olika regioner.

Ju finare hus, populärare område och högsäsong desto dyrare. Typ i Falsterbo där ett hus med kanske sex bäddar under de mest eftertraktade semesterveckorna kan kosta minst 12 000 kronor i veckan. Och 30 000 kronor i veckan för ett större hus under den enorma publikmagneten hästveckan Falsterbo Horse Show är numera ”vardagsmat”.

Kolla prisnivåerna med turistbyrån i den ort där sommarstugan är belägen. Du kan säkert också kolla på nätet på olika uthyrningssajter hur prisbilden ser ut i olika regioner.
Sedan är det upp till ditt stugägande syskon att bedöma om familjen ska få lite ”hyresrabatt” eftersom man slipper röja undan privata saker, vilket annars behövs om en okänd och utomstående ska hyra in sig.

Vad som är viktigt är att ni alla undersöker hur era försäkringar fungerar i det här fallet. Om sommarstugans försäkring exempelvis täcker eventuella skador som du som inneboende har orsakat. Det är inte säkert att så är fallet. Rådgör med era försäkringsbolag vad som krävs.

Skatteverket har bra information på sin webbplats under rubriken: ”uthyrning av småhus”. I dag får man hyra ut skattefritt upp till 22 500 kronor per år (18 000 som grundavdrag plus 20 procent av intäkten före avdrag).

Allt ni kommer överens om ska ner på papper för säkerhets skull. Skriv avtal om hyresnivå och vilka regler ni vill ska gälla. Om exempelvis trädgårdsvård, städning och ersättning för grejor som kan råka gå sönder. En god idé är att besiktiga huset och skriva ett protokoll på tillståndet innan ni börjar hyra ut/hyra in er. Då har alla samma lägesbild både före och efter, vilket gör det lättare att utan bråk reglera det som fallerar efter hyresperioden.

Det kanske inte heller är så dumt att upprätta en turlista där ni syskon och föräldrar skriver in vilka veckor ni önskar ha tillgång till huset.

Ska ni bo tillsammans är det väl vanligt förnuft som bör gälla: delad hyra, delade hushållskostnader och delad arbetsbörda för städning och annat som ”måste” göras.