Hur mycket ska man tåla av sina vänner?

FRÅGA Hur mycket ska man tåla av sina vänner? Jag tycker att mina väninnor är i gaggigaste laget. Visserligen är vi alla i 70-årsåldern, men jag kommer i alla fall ihåg det mesta som vi har pratat om. Både vad jag själv har sagt och vad de har berättat – oftast om sig själva. Om jag refererar till någon tidigare konversation minns de inte utan säger bara ”ja, du vet jag har så dåligt minne”. Men då är man väl inte intresserad, eller hur?

Ett exempel: En väninna ringer och berättar att hon är så orolig för ett vävnadsprov och berättar i detalj och vad läkaren sa. Efter någon vecka ringer jag henne för att höra hur det har gått. Då säger hon: ”Men hur vet du det?”

En annan väninna är tveksam till att resa på hälsoresa till Indien då hon varit sjuk. ”Åk!” säger jag. Någon tid därefter hälsar jag på henne ett par dagar och hon berättar om sin lyckade resa. Senare ska jag resa på hälsoresa till Mallorca. ”Då får du berätta när du kommer hem”, säger hon. Vi hörs inte på någon månad, men sedan ringer jag henne. Hon börjar genast prata om sin mamma och några krukväxter och andra trivialiteter, och minns inte att jag har varit på Mallorca. Faktum är att jag har brutit med två väninnor som pratade oavbrutet. Vad beror det på att jag dras till sådana personer – eller att de dras till mig?

Ensam i Västerås

 

PER Jag tror många kan känna igen sig i din besvikelse över hur vänskapsrelationer utvecklats med åren och gamla bekantas brist på engagemang. Ganska många försöker nog urskulda bristande intresse med dåligt minne. Antagligen blir det bara vanligare med åren när minnet faktiskt börjar bli lite sämre. Ditt brev förmedlar två olika intryck. Det ena är frustration över ditt umgänges tillkortakommanden och tråkighet. Det andra är din egen vitalitet och djupt kända önskan att ha tillträde till ömsesidiga och berikande vänskapsrelationer. Varför skulle du dras till tråkiga personer? Snarare dras de till dig just därför att du har så mycket energi att investera i dina kontakter. Det är en positiv kraft som jag tycker att du ska ta vara på. 

Jag vill uppmuntra dig att ge dig ut på jakt efter nya vänner. Du behöver inte överge dem du har, men pröva att komplettera dina gamla vänner med nya som matchar dig bättre. Det finns sajter på nätet där du kan hitta likasinnade. Ett utvidgat umgänge kan till och med göra dig mer överseende med dina gamla bekanta.