Hur placerar jag 500 000 kronor bäst?

FRÅGA
Gillar din livskunskap. Kanske du kan råda mig? Jag, 69 år, kommer inom ett år att sälja min bostadsrätt. Då kommer jag att få ungefär 500 000 kronor. Vill kunna resa och unna mig lite av livets goda men vill också kunna placera vissa pengar rätt. Har haft aktier men bara gjort förluster.
”Gått på smällar”

SVAR
Håll i pengarna. Du bör ha en stor del av kapitalet på ett vanligt bankkonto eller möjligen i någon form av räntefond där pengarna är lättillgängliga. Bundna pengar kan du inte ta ut när lusten faller på.
En halv miljon kronor felinvesterade och i riskfyllda placeringar kan snabbt krympa samman till en liten pengapöl i en ny dipp i konjunkturen.
Lika illa är det att ”köpa” så kallade ”trygga” sparlösningar. De är alltid behäftade med avgifter som gröper ur sparkapitalet. Kapitalförsäkringar är finansmarknadens nuvarande ”älskling”. Bra lösning om du själv är aktiv och byter fonder inom försäkringen i takt med börsutvecklingen och också vågar ta risker. Men mycket onödig i ditt fall som inte bör ha några onödiga avbräck i ditt sparande. Att ta hög risk i din ålder är en riktigt dålig strategi.

Jag satt precis i dag när jag påbörjade svaret på din fråga och läste senaste numret av tidningen Privata Affärer. Lusläste artikeln och tabellerna under rubriken ”Här är de billigaste och dyraste fonderna”. Intressant läsning. Gå in på tidningens hemsida: privataaffarer.se
Där hittar du bra information om privatekonomi, bland annat uppgifter om aktuella inlåningsräntor. På sökordet verktygslådan hittar du bra jämförelsemöjligheter. En annan bra sajt för ekonomisk information är: finansportalen.se

Just nu (i skrivande stund oktober) ligger den högsta inlåningsräntan med statlig insättningsgaranti och utan bindningstid på drygt 2,60 procent. På din halva miljon skulle det betyda en årsränta på cirka 13 000 kronor. Inlåningsräntorna är också på väg upp i takt med att Riksbanken höjer sin styrränta; reporäntan.

Vill du, kan du ju sätta en liten del av ditt kapital på börsen för att chansa på att vinna på en börsuppgång. Men inte mer pengar än du är beredd att förlora.
I sådana fall finns det helt avgiftsfria indexfonder som följer den svenska börsutvecklingen. En av dem heter Avanza Zero som i skrivande stund hittills i år gått upp med  16 procent. En annan fond med bra historik är AMF:s aktiefonder. Billiga räntefonder som gått bra är Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond kort. Allt enligt Privata Affärer.
Ett annat rätt intressant alternativ, som kan ge bättre avkastning än en ränteplacering, är att lägga en del av sparandet i någon företagsobligationsfond. Tänk bara på att den i så fall ska vara valutasäkrad och med så låg avgift som möjligt.
Birgitta Piper