Hur ska jag fördela sparandet till barnbarnen?

FRÅGA Jag planerar att ge mina barnbarn en summa pengar som gåva och funderar över hur jag ska tänka om fördelningen. Jag har två barn med tre respektive ett barn var. Ska jag tänka familjevis (arvslott) eller se varje barnbarn som ”självständig” individ?
Jag lutar väl mot det sistnämnda.

Farmor/mormor i Småland

 

BIRGITTA Den första reflektionen är att ge varje barnbarn samma summa. Ett till synes enkelt val. Men så infinner sig frågan: Hur stora summor rör det sig om sammantaget? Du antyder ett möjligt problem med att gåvan kan riskera att nagga på dina barns arvslotter. Det får mig att anta att gåvan är så pass stor att den kan uppfattas som ett förtida arv. Och det kan stöka till det i ett framtida arvskifte. Gåvan kan då skapa irritation mellan syskonen, om den ena barnfamiljen får en väsentligt större andel av ditt framtida arv än den andra. Inte helt okomplicerat alltså. 

Mitt råd är att du anlitar en bra familjerättsjurist och reder ut arvs-läget så att du med din gåva till barnbarnen inte kränker dina bröstarvingars rätt till sin laglott. En laglott utgör hälften av den arvslott som enligt lag tillkommer en bröstarvinge. Om du som exempel efterlämnar 200 000 kronor i arv, så är arvslotten till vardera barn 100 000 kronor. Laglotten är följdriktigt 50 000 kronor. 

Du bör också ta hjälp av en jurist att formulera ett gåvobrev på ett juridiskt hållbart sätt. Viktigt är också att du talar med dina två barn. Det skadar inte att fundera på vad du vill att pengarna ska användas till. Därför bör du möjligen låsa dessa pengar så att barnbarnen inte smäller allt på 18-årsdagen. Hur gör man då? Jo, du sparar i eget namn och skriver testamente om vem som ska få vad och hur mycket och när. Om du sedan vill ge bort pengarna under din livstid, är det bara att skriva ett gåvobrev vid det tillfället.

Med de låga räntor vi har i dag är sparkonto definitivt inte den optimala placeringen för långsiktigt sparande. Ett klokt val är att investera i högt rankade fonder med låg avgift. Högst ranking är fem stjärnor på fondsajten morningstar.se Låg fondavgift är 0,5 procent och under.