Hur ska jag göra för att känna mig viktig?

FRÅGA  Hur gör man för att känna sig viktig? Sedan jag gick i pension känner jag mig så överflödig. Har många vänner och bekanta, men jag inser mer och mer att jag inte är någons förstahandsval. Så för dem är jag nog inte så viktig egentligen. Har inga barn. Och är inte personen som åker till Afrika och jobbar med svältande barn eller liknande, det skulle jag nog inte orka.
Ska jag bara gilla läget – att det inte spelar så stor roll att jag finns?
Jaha

DR BÖHM Många människor hänger upp sitt värde på sitt arbete eller yrke. Först vid pensionen kommer en tidigare känsla ikapp, som handlar om ens eget värde. Förmodligen har du ett gammalt problem kring självkänsla som du skjutit upp. Kanske det bidrar till din känsla att vara överflödig, att vänner är upptagna av andra vänner med barn, och att du känner dig utanför, som om du kommer i andra hand. Du skulle kunna fundera på att prata med någon av dina närmaste vänner om din känsla att vara överflödig, så får du den säkert korrigerad.

Sedan tycker jag också att du kan tänka på att tala med ett proffs om ditt (förmodligen!) gamla problem med självkänslan. Det illustrerar du ju med din sista mening. Hör med en psykoterapeut eller familjerådgivare, för att hitta någon kunnig utomstående att diskutera ditt problem med, förutom vännen jag nämnde nyss.