Hur ska jag göra med min pension?

FRÅGA Jag har kollat på min pension och sett att det inte blir så mycket vid pensionsavgång. Har funderat på att de sista fem åren spara i en kapitalförsäkring, med en startinsats på 5 000 kr. Sedan betala cirka 800 per månad. Är detta en bra eller dålig åtgärd? Blir det mera pengar vid min pensionsavgång vid 65 år?

Tacksam för svar

BIRGITTA Knivigt beslut. Du tar visserligen inte ut all pension vid 65 års ålder så kapitalet växer till sig även efter din 65-årsdag. Men fem år är ändå ganska kort tid för våga ta för stora investeringsrisker med det kapital som ska fungera  som kassakista för din ”lön” efter pensionen. Men tänk så här: Om du ska satsa på en kapitalförsäkring måste du vara beredd på att själv hålla koll på att de fonder eller värdepapper du köper och lägger in i försäkringen kommer växa med minst 5–6 procent om året. Lägst den värdetillväxten är nämligen förutsättningen för att en kapitalförsäkring skall vara en lönsam pensionslösning. Den har sina fördelar rent skattemässigt. Men. Som det är nu befinner vi oss i en sällsynt allvarlig och kraftig ekonomisk tillbakagång med nyckfulla börser över hela världen.

Detta skakiga läge kan hålla i sig ett bra tag framöver. Kanske med ett par års osäker börsutveckling. Inte förrän 2010 kan världsekonomin ha stabiliserats tillräckligt för att börserna skall börja piggna till i stabil uppgång, siar de flesta omvärldsanalytiker. Åtminstone var detta en utbredd uppfattning runt årsskiftet 2008/2009. Det är väl okej med en kapitalförsäkring när börserna traskar uppåt. Men just nu? Det är svårt till och med för proffsen att få till en årlig tillväxt på minst 5 procent i tider av börsoro och börsfall. Sätt dig i vilket fall ner med din bankrådgivare och be honom eller henne att spela med öppna kort. Ställ frågan: Vad ska till, för att en kapitalförsäkring skall vara värd pengarna i dag? Betänk också att bankerna tar betalt med avgift för en kapitalförsäkring.

Även denna årliga kostnad skall vägas in i en realistisk avkastningskalkyl. Räkna även på hur utfallet skulle bli UTAN avgift. Lägg därtill effekten av inflation. Hämta även in information från konkurrerande banker. Då får du en överblick och kan jämföra villkor. Om du är beredd att ta en viss risk. Det vill säga att spara i aktierelaterade värdepapper så kan kapitalförsäkring vara en skattemässigt gynnsam lösning. Men se då absolut till att välja en lösning med låga avgifter.

Tips: Det finns nu avgiftsfria kapitalförsäkringar även hos vissa traditionella banker, inte enbart hos nätbankerna. Fråga därför runt hos olika banker innan du bestämmer dig hos vem och hur du skall investera dina pensionspengar. Men överväg gärna andra alternativ. Vanligt fondsparande kan vara att föredra. I synnerhet som kapitalförsäkringar ”mår” bäst vid börsuppgång. Det finns i dag bra fondportföljer som erbjuder ett brett sparande med inslag av både aktier och räntor. Du måste också väga in vilken risk du är beredd att ta. Din tidshorisont innan pengarna ska börja användas är ju förhållandevis kort. Och konjunkturcykler kan pendla neråt i flera år om det vill sig illa. Fundera också på hur dina levnadskostnader ser ut när du är 65 år. Har du lån kan det vara värt att amortera av dessa så att kostnaderna blir lägre den dag du skall leva enbart på din pension. Fördelarna med en kapitalförsäkring skall dock inte förringas.
Du kan:

  • Ta ut ditt sparade kapital som en skattefri inkomstförstärkning mellan 65–70 års ålder.
  • Sluta spara vid 65 års ålder och förvalta ditt kapital i försäkringen för att sedan ta ut detta mellan 70–75 år och på så sätt till exempel ersätta en ITP-K (kompletterad ålderspension) som betalas ut mellan 65–70 år.
  • Få ut ditt sparade kapital skattefritt vid 65 år som ett engångsbelopp.

Men tänk på:

  • Att spara i kapitalförsäkring säger ingenting om resultatet. Det är bara ett sätt att betala skatt.
  • Med en placering i exempelvis fonder med i snitt 10 procent i årlig tillväxt (om du nu har denna väldiga tur att lyckas välja fonder med en så hög årlig tillväxt…) är kapitalförsäkring en bra idé. Då får du cirka 1 procent i skatt och 9 procent i vinst.
  • Men tänker du spara i en kapitalförsäkring med en beräknad avkastning på samma nivå som en sparränta?  Betänk då att 1 procent per år går till skatt medan räntan kanske bara ger två procent = halva årsavkastningen går till skatt. Med en sådan lösning blir kapitalförsäkringen en dyr historia.