En 62-årig kvinna som är sjukpensionerad, undrar när det är smartast för henne att börja ta ut ålderspension. Vår expert Birgitta Piper reder ut bland siffror och åldersgränser.

FRÅGA Jag är 62 år. Fyller 65 år i augusti år 2022. Har varit sjukpensionär sedan 2003. Får låg ålderspension trots tjänstepension. Enligt pensionsprognosen på ”Min pension” får jag cirka 500 kronor mer brutto per månad om jag väntar med att ta ut pensionen vid 66 års ålder och ytterligare cirka 500 kronor mer brutto per månad vid 67 års ålder.

Jag skulle vilja veta fördelar och nackdelar med att vänta och ta ut pensionen vid 66 år respektive 67 år. Jag har inga lån och har ekonomisk möjlighet att vänta med att ta ut pensionen ett till två år. Hur ska jag tänka om detta? Om jag till exempel tar 10.000 kronor per månad av mitt sparkapital i ett år, är det då ett sämre alternativ än att jag tar ut ålderspensionen direkt vid fyllda 65 år?
A.M

BIRGITTA PIPER Ring Pensionsmyndigheten och red ut vad som gäller för just dig. Vad du måste fråga är om garantipension ingår som en del i din allmänna pension eller inte. Det kan vara så eftersom du varit sjukpensionär så länge. Detta kan ha inverkat på den prognos du tagit fram via minpension.se. Risken finns att den prognosen är missvisande. Telefonnummer och öppettider står på Pensionsmyndighetens hemsida. För att få helt korrekta uppgifter om din pension bör du även ringa till det tjänstepensionsbolag som har hand om din tjänstepension för att dubbelkolla siffrorna. Som sjukpensionär kommer din sjukpension upphöra när du fyller 65 år. Ditt val står då mellan att antingen börja ta ut din pension eller skjuta upp uttaget och leva en tid på dina sparpengar. Fördelen med att vänta med att ta ut den allmänna pensionen är att månads-
utbetalningen kan stiga eftersom din pension senareläggs och då ska betalas ut på färre år.

Garantipensionen är ett statligt stöd som läggs till din pension om den är under en viss nivå. Den betalas ut från 65 års ålder och den behöver du inte ansöka om. Men den, till skillnad från den allmänna pensionen, bränner inne om du inte tar ut den direkt.

Jag har konsulterat Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se och hon resonerar så här: Har du garantipension kan det vara bättre att ta ut den från 65 års ålder. Skälet är att garantipensionen inte växer till sig om du väntar med att ta ut din pension. Alltså viktigt: Fråga Pensionsmyndigheten om du har garantipension eller inte. Har du tjänstepension så kommer de pengarna vanligtvis att börja betalas ut när du fyller 65 år. Hör alltså av dig även till försäkringsbolaget innan du fyllt 65. Vill du skjuta fram uttaget måste du stoppa utbetalningen innan tjänstepensionen aktiveras. När den väl tickar på går den inte att pausa. Även när det gäller tjänstepensionen ökar månadsutbetalningen om du väntar med att ta ut pengarna. Fråga bolaget hur stor skillnaden blir för just dig om du skjuter fram utbetalningen. Jag kan bara gratulera dig till att du har ekonomiska möjligheter att skjuta fram utbetalningar för att förhoppningsvis öka din månatliga pension.