Hur ska jag lära mig älska min gamla kropp?

FRÅGA Idag ska man vara kroppspositiv, men jag känner mig kropps-negativ. Har fått en stor mage och är allmänt svullen.

Detta har aktualiserats då jag skilt mig från ett 40-årigt äktenskap. Jag vill bli kär igen men skäms över min kropp. När jag träffade min exmake var jag blott 17. Nu över 60. Den jag träffar kommer aldrig att förstå att jag en gång var snygg utan bukfetma, sladdriga lår och gäddhäng. Det har liksom låst sig för mig.

Hur ska någon bli kär i mig när jag inte ens tycker om mig själv? Jo, det gör jag nog, men jag tycker inte om att se mig själv i spegeln. Hur ska jag få bort dessa negativa tankar?

Rulltårtan

PER Jag märker att jag riskerar att fastna i överslätande och tröstande formuleringar; att du duger som du är, att det är insidan som räknas och så vidare. Men allt det där vet du ju redan. Ändå ligger det något i att vi alla måste försonas med våra kroppars (och våra hjärnors) ofrånkomliga åldrande.

Du skriver att den man du träffar inte kommer att förstå hur ung och snygg du en gång var. Där sätter du fingret på något som vi alla kan känna igen oss i. Det gäller såväl kroppen som personligheten: Bara de som känt oss länge kan se oss i alla våra åldrar, som alla de personer vi varit genom åren. Men tack och lov är det inte bara våra närmaste som kan se bortom ytan. När du träffar någon man så kanske du faktiskt tänker att han, precis som du, också har haft en ungdomligare kropp. Om du ska bli kär igen så hoppas jag att det blir i en man som har förmågan att se dig på samma sätt.

Vägen ut ur det negativa tänkandet handlar också om var du lägger fokus. Du kommer förstås aldrig att få tillbaka din ungdomliga kropp, men träning är ett bra sätt att bli vän med din kropp. Att ta hand om dig själv kan också på sikt öka ditt självförtroende, eftersom det motverkar upplevelsen av ett ohjälpligt kroppsligt förfall som nu kommit att ta alldeles för stor plats i din självbild.