Hur ska jag orka jobba?

FRÅGA Jag läser Din spalt med glädje i varje nummer men något som irriterar mig är när någon frågar hur man bäst bör göra om man inte orkar jobba till 65–67. Alla orkar ju inte det.

Då är Ditt som Du beskriver det ”tjat” om att fortsätta jobba till 65 helst 67 som ett slag i ansiktet. Har själv släpat mig fram till 61 och förstår inte hur jag orkat så länge. Detta är jag ju inte ensam om och hur lägger vi upp det då? Vi som inte är så duktiga som ni andra?

Har Du några andra råd än att bara fortsätta jobba tills man stupar?
Vad är smartast i en osmart situation?

Trött pensionerad lärare

BIRGITTA Det är faktiskt smart att sluta jobba när varken lusten eller orken finns kvar. Att jobba tills man stupar och tappat livslusten är ingen bra idé. Du behöver inte jämföra dig med andras val som vore de bättre än ditt. Det är ditt liv det handlar om. Inte andras. Det finns faktiskt många sätt att försöka pigga upp sin ekonomi. Vid 61 års ålder har man många år framför sig och man tappar inte besluts- och arbetsförmåga bara för att man lämnar ett fast jobb som håller på att knäcka en. 

Lustfaktorn är en första viktig ingrediens. Tillåt dig att göra vad du vill. Gå med i föreningar som sysslar med saker du gillar. Tänk utanför ditt eget yrke. Din erfarenhet och personlighet kan passa in på helt nya områden. Att ta timanställning i serviceyrken kan vara både kul och inkomstbringande. Även som timanställd i skolan. Det finns massor av behov. Gamla som behöver hjälp i trädgården. Affärer som behöver tillfällig förstärkning. Den kommunala vården som skriker efter timanställda. Att känna sig behövd är även det ett värdetillskott. Varför inte kontakta någon av alla ”veteran- och seniorpooler” och erbjuda dina tjänster för uppdrag som du tycker passar dig, som verkar kul och ger inkomsttillskott? Det finns ytterligare en positiv effekt av extraknäck. När du fyllt 66 år sänks skatten på din lön/inkomst.  

Fler smarta sätt att plussa på sin pension. 

• Ta bort onödiga efterlevandeskydd. Med ditt kollektivavtal betyder det sannolikt ett antal fler hundralappar
i månaden. Tar du bort återbetalningsskydden i din tjänstepension kan din tjänstepension bli 10–20 procent högre (beroende på ålder och hur länge du har sparat). 

• Sök bostadstillägg. Det är ett skattefritt tillägg för dig med låg pension och som fyllt 65 år. Storleken beror på din inkomst, eventuella tillgångar och din bostadskostnad. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Värdet på din bostad vägs inte in i bedömningen.  

• Skaffa dig en bra bild av din livsvariga inkomst efter pensionen på minpension.se Där ser du vad du kan förvänta dig i pension vid olika uttags-
åldrar och utbetalningstider. 

• Se över dina försäkringar. Alla är inte nödvändiga efter en pensionering. Behåll en olycksfallsförsäkring och den sedvanliga hemförsäkringen. Jämför villkor och premier – det går att spara tusenlappar på att byta. 

• Boka in ett besök hos kommunens budgetrådgivare. Det är gratis.