Hur ska jag placera mina 50 000?

FRÅGA Jag har sparat i en kapitalförsäkring och nu finns nästan 50 000 kronor. De fem åren har gått, så nu undrar jag vad jag ska göra med pengarna på bästa sätt om jag tar ut dem.
Jag går i pension nästa sommar, 2012.
Snart pensionär

BIRGITTAS SVAR Bättre en bra bankränta än risken att drabbas av ett börsras som tömmer din kapitalförsäkring så här nära pensionen.

Min spontana reflektion är att du ska ta ut pengarna. Det kan vara läge att säkra ditt sparkapital och gå ur den risk som en kapitalförsäkring ändå utgör eftersom innehållet – de fonder som ligger i försäkringen – är kopplade till börsutvecklingen. Dessutom är det onödigt att fortsätta att betala den årliga schablonskatten plus den årliga avgift du sannolikt betalar till försäkringsbolaget. Att kapitalet du tar ut ur en kapitalförsäkring är skattefritt är ju en fördel.

Vill du ha pengarna tillgängliga kan du välja att sätta dem på ett bankkonto med bra ränta och med insättningsgaranti. Du kan välja att låta dem stå där ifred tills du behöver dem. Binder du kapitalet i exempelvis ett år får du högre ränta.

Kolla runt vilka banker eller finansinstitut som har bäst villkor. Du kan jämföra bankräntor på en mängd olika sajter på nätet.
Tänk på att 65-årsdagen inte är livets ändpunkt…

Vill du fortsätta att ta en liten risk – med chans att då få en något bättre avkastning på sikt än bara en bankränta – kan du fördela pengarna mellan ett bankkonto, en räntefond med LÅG avgift och en Sverigeaktiefond även den med LÅG avgift. Men du får räkna med att låta aktiefonden få några år på sig för att förhoppningsvis ge en bra avkastning.
Men som sagt, en börskoppling är alltid en risk. Allt hänger på hur du vill använda ditt sparkapital och när.

Innan du bestämmer dig – jämför priser och avgifter med andra produkter hos andra banker.