Hur skriver man ett testamente med enskild egendom?

FRÅGA Hur skriver man ett testamente där man vill att barnens arv ska vara enskild egendom? Vi har en firma, som min man arbetat upp från noll därför vill vi att våra fyra söner ska ärva som enskild egendom då man i dagens läge inte vet vad som händer med relationer. Pengarna kommer ju ändå familjerna till del.
Oroliga föräldrar

BIRGITTA Det finns inget enkelt svar på din fråga. Att göra arvet till enskild egendom är inte hela lösningen. Vill du ha en bombsäker träff, det vill säga att bara barnen ska ärva firman, så måste du absolut anlita en skicklig affärsjurist. För vad är det som säger att era barn inte blir övertalade av sina fruar – eller själva vill – göra om den enskilda egendomen till giftorättsgods efter er död?

Testamenten är kluriga dokument. Varje felaktigt kommatecken kan i värsta fall leda till tolkningstvister. Det finns inga mallar att ta till.

Med egen firma och generationsskifte och fyra arvingar finns det alldeles säkert fler frågor som det kan löna sig att diskutera med en affärsjurist.

Vad ni bör tala om är huruvida barnen ska kunna ändra förordnandet om enskild egendom eller inte.  
Ett förordnande om enskild egendom bör i vilket fall förtydligas med att det barnen ärver av er – liksom avkastningen av detta och det som någon gång träder i egendomens ställe – ska vara enskild egendom.

Till exempel att pengar (om företaget säljs) eller  avkastning (till exempel aktieutdelning från bolaget) ska vara enskild.

Det är, som du ser, läge att konsultera en jurist som hjälp med formuleringar och eventuellt andra aspekter, som kan vara viktiga för er att tänka på.