Hur stor får den ekonomiska ojämlikheten bli i ett samboförhållade?

FRÅGA Min sambo får mer än 27 000 kronor i pension per månad. Jag får 8 000 kronor, varav kronofogden varje månad tar 3 500 kronor. Återstår cirka 2 800 kronor netto. Min sambo för över 4 000 kronor varje månad till mitt konto. Jag disponerar alltså 6 800 kronor i månaden. Min sambo anser att jag ska stå för alla hushållskostnader (mat, vin, tvätt-och hygienartiklar et cetera). Jag har en egen telefon att betala liksom mediciner, presenter, med mera. Vill även gärna prenumerera på någon tidning. Alltså räcker mina pengar inte alls till. Jag jobbar hårt för att hitta extrajobb men är man 70 år är det inte lätt.

Min sambos månadskostnader är totalt 5 000 kronor inklusive boende (i hans hus), el och vatten. Naturligtvis kan han spara stora summor varje månad. Han har dessutom aktier och fonder. Jag är totalt ekonomiskt beroende, och det är alltid han som bestämmer om eller när vi till exempel ska resa. Han vill aldrig köpa något vi behöver till huset, som exempelvis ny tv. Huset ägde vi från början tillsammans, men jag tvingade honom att lösa ut mig och dessa pengar går nu går till hushållet. Vi har väldigt olika sätt att förhålla oss till vårt samboende. Vi lever som ett gift par (moraliskt, inte juridiskt) och ändå är det så stor skillnad i bestämmenderätt och ekonomi. 

Jag känner mig sviken och ganska så illa behandlad. Och undrar nu: Hur ställer sig en utomstående till min situation? Är jag helt fel ute kanske? Ska jag i stället vara tacksam för att han är så snäll och försörjer mig?

Villrådig och ledsen tant

BIRGITTA Eländes elände. Du måste få hjälp att reda ut ditt katastrofala underläge gentemot din man. Samboproblem som liknar ditt förekommer alltför ofta. Män som kräver ohemult stora ekonomiska insatser av sin sambo. Insatser som inte står i vettig proportion till hans egna ekonomiska fördelar och styrkeposition i relationen. Du är absolut inte fel ute. Din man förefaller hunsa dig och kräva alldeles för stora insatser av dig. Att du ska tvingas ”äta upp”, det vill säga betala era gemensamma hushållskostnader med det kapital du fått för din d el i huset är direkt oanständigt.

Men det krassa svaret är tyvärr att det inte finns någon juridisk underhållsskyldighet mellan sambor enligt lag. Ett råd – om det nu är möjligt att genomföra i ert fall: GIFT er! Båda parter i en relation har ett väsentligt bättre ekonomiskt skyddsnät som gifta än som sambor. Sambolagen är tyvärr ett gungfly av farliga surhålor och krångliga regler om vem som har rätt till vad vid en separation, med klar risk för tolkningstvister. Dess utom är det så att sambor INTE ärver varandra vilket många inte känner till. Det kan ställa till stora problem för den efterlevande i ett samboförhållande om det saknas inbördes testamenten. Men det finns handfasta ekonomiska råd att få.

Vägledning och information om vad ett hushåll kostar per skalle finner du hos statliga Konsumentverket. Där finns uppgifter om hur mycket olika familjemedlemmar kostar ”i hushållsdrift” räknat på ålder och kön. Skaffa dig ett kunskapsövertag. Ring till verket och be dem hjälpa dig att hitta rätt (0771-42 33 00, kostar som ett lokalsamtal). Lägg därefter fram aktuella faktauppgifter lite lugnt och stilla för din sambo. Förbered honom och låt honom själv bli nyfiken så att han inte blir förbannad och ”icke talbar”. 

Ni kan till exempel tillsammans gå in på Konsumentverkets hemsida: konsumentverket.se och klicka fram den utmärkta informationen Koll på pengarna (går också att få som broschyr). Där finns omfattande information om vad exempelvis bilen, maten, hygienartiklar, bostaden, möbler, kläder, mobilen och internet kostar. 

Det är för övrigt smart att varje år kolla bästa pris på de varor och tjänster ett hushåll normalt köper och anlitar. Typ bästa ränta på bolån och sparkonto, billigaste och bästa försäkring, olika typer av abonnemang exempelvis på el, telefon, bredband och tv-kanaler. 

Men det finns ett viktigt ABER: Konsumentverket har ingen möjlighet att råda i enskilda tvister. Vänd dig därför även till din kommunala konsumentvägledare. Förhoppningsvis finns det en eller flera duktiga sådana i ditt kommunhus. Såvida din kommun inte haft den dåliga smaken att skrota denna viktiga och nyttiga samhällsservice.  

Ta även kontakt med en privatrådgivare på din bank. De ställer alldeles säkert upp med goda råd om du presenterar ditt problem. Och du, var inte rädd för att de skulle ”sladdra” för din sambo. Tystnadsplikt råder. Ert samtal stannar mellan dig och din rådgivare. Banken kan också hjälpa dig med råd om familjejuridiska problem.

Men som sagt. Mitt förslag är att du tar kontakt med alla dessa olika instanser och rådgivare INNAN du tar upp frågan med din sambo. På så sätt har du ordentligt med sakliga argument som stöd att bemöta hans eventuella protester. Du och din sambo skulle dock ha ordentlig nytta av att gå till en familjerådgivare som kan ge er båda realistiska perspektiv på vad man kan förvänta sig, även rent ekonomiskt, av sin partner. Tips om bra familjerådgivare kan du få via din kommun.