Jag är kär i en annan

FRÅGA Jag är så kär i en annan man än den jag är gift med. Vi har haft en relation i fem år nu, fast jag har det bra i mitt äktenskap. Det är förvisso inte är på topp, men efter 22 års äktenskap kanske man inte kan förvänta sig det.

Min älskare har tydligt förklarat att det aldrig kan bli nåt mer mellan oss, att han älskar och ska stanna hos sin fru. Vi har försökt bryta upp flera gånger men det slutar alltid i tårar. Attraktionen mellan oss slår det gnistor om, ungefär som mellan Elizabeth Taylor och Richard Burton, inbillar jag mig.

Jag smälter som smör och får nästan en orgasm bara jag ser honom. Kan man leva så här? Jag känner mig så taskig mot min man och går snart sönder av skuldkänslor. 

Sollan

PER Om relationen med din älskare pågått i fem år, har du förmodligen sedan länge lärt dig att hantera skuldkänslorna för att göra dina parallella liv möjliga.

Förr eller senare når man kanske en punkt där ett arrangemang som ert inte längre fungerar, men jag är tveksam till om du har nått dit. Du skriver inget om något som på sistone bidragit till att öka din inre konflikt, och det allra tydligaste i brevet är din upplevelse av åtrån mellan er. Jag tror inte att du är beredd att ge upp något som du beskriver så vällustigt. Er känsla av att dela en obetvinglig passion förstärks också av att ni flera gånger försökt göra slut men inte klarat det. Det är uthärdligare att tillåta sig kapitulera inför en naturkraft.

När man ställs inför krafter starkare än man själv, kan det verka som att man inte har något val. Men du vet ju att du har det och det plågar dig. Vad är du beredd att satsa för att komma ur det här dubbelspelet?

Ett krasst alternativ är att berätta för din man. Om det skulle leda till skilsmässa slipper du åtminstone ha skuldkänslor för att bedra honom. Det är dock inte helt säkert att du och älskaren kommer att fortsätta träffas även om du skulle skilja dig. Balansen i ert arrangemang bidrar säkert också till de häftiga känslorna mellan er. Det här är något som du måste börja med att pröva i tanken och att tala med din älskare om innan du kommer att vara redo att förändra din situation.