Jag är klämd mellan generationerna i min familj

FRÅGA Jag lever i en konstig familjesituation tillsammans med mina föräldrar som är närmare 100 år och mitt barnbarn som är 18, själv är jag pensionär sedan ett par år. Vi bor alltså tillsammans. Problemet är att mitt barnbarn tycker att mina föräldrar är dumma och äckliga. Hon uppför sig elakt mot dem.

Det är tänkt att vi skulle bo ihop tills hon tagit studenten och kan flytta till sin pappa eller mamma. Men jag håller på att ”bryta ihop” när jag ser hennes oförmåga att ha empati med andra (även mig). Hon har inga jämnåriga vänner och hennes kusiner som hon umgås med ibland tycker att hon är ”konstig”.

Jag funderar på om jag ska ordna in mina föräldrar på ett hem och skaffa en mindre lägenhet till mig och henne. Hon vill det, men samtidigt var hon inte ”snäll” med mig när vi var ensamma i somras. Hur ska jag göra?
Rådvill mormor

DR BÖHM Du skriver bara i förbigående att ”Det är tänkt att vi skulle bo ihop…” tills barnbarnet kan flytta till sin pappa eller mamma. Eftersom du är mormor gissar jag att det är din dotter och svärson som är barnbarnets föräldrar. Det finns en dold historia i det här! Varför har de flyttat och lämnat sin dotter hos dig? Och – framför allt – hur kommer det sig att du accepterar detta arrangemang, när barnbarnet inte respekterar dina föräldrar eller dig?

Det låter märkligt att du skulle få in dina föräldrar på ett hem (vilket kan ta tid) för att du skulle bo ihop med ett barnbarn som inte är snäll mot dig. Du gör dig till en backande sandwichmormor, i kläm mellan dina gamla föräldrar, din dotter och ditt barnbarn! Samtidigt säger du inget om att du själv skulle vilja ha in dina föräldrar på ett hem. Du kanske skulle föredra att bo med dem, men inte med ditt barnbarn!

Du måste göra klart för dig vad det är du vill och känner dig bekväm med, och sedan sätta gränser, så att situationen blir sådan. Till den 18-åriga flickan – som inte har jämnåriga vänner (kanske eftersom hon beter sig gränslöst?) – kan du sätta gränsen och villkoret att hon måste respektera dig och dina föräldrar om hon ska bo kvar hos dig. Du kan försäkra henne om din kärlek, att du fortfarande är hennes mormor, men att hon går över gränsen och att du inte kan acceptera det.

Till din dotter och svärson kan du sätta gränsen att de måste ta hand om och arrangera för sin dotter om hon inte ändrar beteende, eftersom situationen blivit ohållbar för dig.

Och slutligen kan du rekommendera ditt barnbarn att prata med skolkuratorn eller skolpsykologen om sin egen situation, eftersom vi och du kan anta att hon är missnöjd med sitt eget liv.