Jag är orolig för min dotter

FRÅGA: Jag är mamma till en dotter som är 35 år. Jag är väldigt orolig för henne på grund av att hon är kraftigt överviktig.

Jag kan inte prata med henne om detta för hon blir bara arg och säger att det inte är mitt problem. Hon har ont i ryggen, sover dåligt, snarkar och har ont i sina knän.

När hon äter, tar hon stora portioner och dricker en hel del öl. Jag vet att hon försöker motionera, springa och lyfta vikter, men det blir för tungt så då ger hon upp. Hur ska jag prata med henne, så att hon inser allvaret i vad hon gör med sin kropp och sitt liv? Kan du hjälpa mig med detta? Tacksam för svar.
Orolig mor

SVAR: Jag tror att hon vet lika bra som du hur hennes kroppsliga problem ser ut. Hon inser säkert också allvaret, men visar sina skygglappar inför dig. Men hon vet bättre än du vilka själsproblem som ligger bakom övervikten, ölen och det andra.

Därför tror jag inte att du kan tala med henne om det här, för du är som hennes mor alltför indragen i det. Någon annan behöver tala med henne, någon som hon har eller kan få förtroende för. Och det ska inte vara en förmanande person, som talar moraliserande om vad hon gör med sitt liv. Snarare ska det vara en person som ser bortom övervikten och kroppen och som hon kan anförtro sig åt. Det kan ta tid. Till slut kommer hon sannolikt att ta ansvar för de kroppsliga problemen också.

Den här professionella personen kan antagligen inte vara någon som du rekommenderar. Men du skulle kunna vara den som föreslår henne att tala med någon, för att hon verkar vara olycklig, deprimerad eller det du tycker stämmer bäst. Hon får söka upp en samtalsterapeut själv.

Mitt råd är att du inte alls ska nämna hennes kroppsliga symtom, utan enbart vara en inlevande mamma, som ser att hon inte mår bra psykiskt. Kanske hon viftar bort det, men jag tror att det går in efter ett tag.

Tomas Böhm