En läsare hör av sig till vår ekonomiexpert Birgitta Piper och är orolig för att ett lån hon har gett till sin partners vuxna barn inte ska återbetalas. Läsarens partner tycker det är för jobbigt att ta upp saken med sitt barn. "Jisses, vilken fegis", skriver Birgitta Piper.

FRÅGA Vi är ett gift par, jag har inga egna barn, min partner har flera. Vi har lånat ut en större summa till ett av min partners barn. Vi var överens om villkoren, jag mejlade över ett förslag till skuldebrev och bad dem återkomma med synpunkter. Jag fick överhuvudtaget inget svar. Vi har träffats sedan dess, men varken barnet eller dess partner nämner det hela. Jag har bett min partner att tala med barnet, men hen tycker sådant är jobbigt och har inte gjort det. Jag är trött på att vara ”the bad guy” som alltid tar itu med det praktiska/ekonomiska. Jag vill inte förstöra den lite sköra relation vi har med barnet. Jag är rädd att om det skulle hända min partner något så ”glöms” lånet bort, jag vet vad pengar kan göra med människor. Jag har bankhistorik med överföringen till barnets konto och amorteringar som, vill jag poängtera, görs punktligt. Räcker det om det skulle uppstå ett problem  i framtiden?

”Katastrof”

BIRGITTA PIPER Jisses, vilken fegis. Ansvarslöst och nonchalant, inte minst mot dig som snällt ställt upp och lånat ut pengar. Detta är sannerligen en krutdurk, om inte redan nu  så den dagen ni två eventuellt separerar och definitivt den dagen alla barnen ska dela på arvet. Så räkna med bråk. Här behöver du juridisk hjälp för att se till att dina pengar inte ”bränner inne”. För du har ju aldrig avsett att ge bort dina pengar till partnerns barn. Det är viktigt att du samlar bevis på vad ”barnet” är skyldig både dig och sin förälder. Det besynnerliga är att du ska behöva ta ansvar för din partners tillkortakommande. Om vederbörande nu inte vågar ta konflikten med sitt barn, så bör din partner i vilket fall göra rätt gentemot dig. Det gäller alltså att slå fast hur mycket din partner är skyldig dig, om nu barnet skiter i att skriva på skuldebrevet.  Tala med din bank om hur ett skuldebrev, som säkrar din insats, mellan dig och din äkta hälft ska formuleras. För om inte ”ungen” har vett att skriva på skuldebrevet så bör föräldern ta över ansvaret gentemot dig. Du måste se till att du på något sätt får tillbaka dina pengar, med ränta. Viktigt att du garderar dig redan nu, med tanke på att er relation tycks vara lite i gungning.  Och du. Nu är det förvisso för sent i ditt fall. Men ett gott råd till alla andra: Betala aldrig ut några pengar förrän alla papper är skrivna och undertecknade.