Jag är rädd att min man kommer bli för full på sitt kalas

FRÅGA Min man fyller snart jämna år. Vi blir cirka 40 gäster, både släkt och vänner. Jag oroar mig för denna tillställning, min man har nämligen problem med att dricka lagom mycket. Jag har svårt att se hur han ska klara sig igenom hela festen och vara trevligt social ända tills kalaset är slut. Risken är stor att det börjar bra och slutar med att han somnar ifrån allt. Han tycker själv inte att detta är ett problem när jag lyfter frågan. För mig är det två delar: Jag vill att han ska minnas festdagen. Och jag vill inte att det ska bli pinsamt, vill inte be om ursäkt för hans skull. Dessutom är det ledsamt om det ska pratas i efterhand. Är rådvill.

Orolig fru

 

PER Jag kan förstå att det är ett dilemma för dig. Å ena sidan är det ju din man som fyller år och hans fest, vilket gör det svårt att insistera på att han inte ska dricka något om han vill det. Å andra sidan är ju arrangemanget ert gemensamma och då ska ju du rimligen också ha något att säga till om.

Det är antagligen inte första gången han bagatelliserar problemet och du agerar orolig nejsägare. Jag misstänker att du har erfarenhet av att dölja din mans alkoholproblem för omgivningen. I längden är det en ohållbar situation att du ska ta på dig vad som måste vara hans eget ansvar.

Jag inser att det är ett känsligt läge att driva frågan så här strax inpå hans födelsedag, men ämnet kommer alltid att vara känsligt. Frågan är om ett bra tillfälle någonsin uppstår. Kanske måste det till att släkt och vänner får se hur det ligger till för att en vändpunkt ska komma. I stället för att du gör det möjligt för honom att fortsätta dricka för mycket utan att han behöver ta konsekvenserna.
Kanske är det trots allt dags nu?