Jag betalar allt för min blivande sambo

FRÅGA Sedan drygt ett år tillbaka är jag tillsammans med en man. På grund av barn från tidigare förhållande har vi ännu inte kunnat flytta ihop, men han bor hos mig 85 procent av tiden och är i sitt hem en dag i veckan. Följaktligen står jag ekonomiskt för det hem som vi vistas i med allt vad det innebär. 

Jag lever på marginalen, han däremot har väldigt låga fasta utgifter. Han bidrar med en del inköp av mat, men har ännu inte tagit någon del av hushållets övriga kostnader. 

Vilka krav kan och bör jag ställa ekonomiskt? Vore vi sambor vore det självklart, men nu är läget mer komplicerat. 

Vill inte ”vara dum” och gå i en klassisk kvinnofälla, men skulle gärna få klarhet och vägledning för att kunna släppa tanken. På sikt räknar vi med att kunna flytta ihop, men som det är nu känns det inte så jämlikt.

Än mer tydligt blir det vid semesterplanering då jag inte har samma ekonomiska möjlighet som han. Funderar på om jag borde kräva en delaktighet i hushållets fasta kostnader eller kräva att han står för till exempel semesterkostnader, resor etcetera.

Mellan inneboende och sambo

 

BIRGITTA Du skriver: På sikt räknar vi med att kunna flytta ihop, men som det är nu känns det inte så jämlikt. Min omedelbara reaktion är: Nä, det vill jag lova! Och har han den attityden redan nu så lär ju risken vara stor att han fortsätter i samma stil när ni flyttat samman. Du har fasta kostnader för din fastighet som normalt – om det fanns inneboende, ska delas av hyresgäst.

Denna självklarhet att göra rätt för sig ”hoppar han över ”. Han får av dig också ”gratis” tv och kanske även internetuppkoppling. Med ytterligare en vuxen i hushållet går det även åt mer vatten, el och förbrukningsartiklar och det är du som står för notan till 100 procent.

Självklart ska han göra rätt för sig redan nu. Han utnyttjar dig ekonomiskt vilket är ganska fräckt av honom faktiskt. 

Det går alldeles utmärkt att räkna fram vad din särbo bör betala i hyra för sitt inneboende i ditt hus. Det finns underlag för den sortens beräkningar, dessutom regionanpassade, hos Skatteverket. 

En sak ska du vara mycket bestämd med om ni flyttar samman i ditt hus. Du ska fortsätta att äga huset ensam. Du ska absolut inte låta honom bli delägare i ditt hus, om han nu eventuellt sätter press på dig i den frågan. Detta vanligt förekommande ”förslag” i samborelationer kan möjligen ha att göra med en ovilja att känna sig ekonomiskt och ägarmässigt underordnad sin sambo. Men skulle han uttrycka en sådan ”önskan” för ”jämlikhetens skull” så säg nej direkt. Släpper du in honom som delägare avsäger du dig din suveräna beslutsrätt över ditt eget hus. Det är som bäddat för konflikt vid en separation eller vid dödsfall då ditt arv ska fördelas till dina barn.

Med den mannen i ditt hus behöver du ha klara papper på vad du äger och på vilka ekonomiska skyldigheter han har gentemot dig. Ni ska definitivt skriva ett samboavtal som avtalar bort sambolagens bodelningsregler och dokumentera vad som är din egendom och vad som är hans. Detta ska ni göra innan ni flyttar samman.  

De dyraste konflikterna gäller just bostaden om den ägs gemensamt i en samborelation. Läsarfrågor till M-magasin under elva år avslöjar tyvärr det ekonomiska helvete som ofta uppstår i kraschade samboskap.

 I en samborelation ska man ha glasklara papper och tydliga regler om hur olika kostnader och utgifter ska fördelas. Du ska som exempel alltid spara kvitto på allt det du köpt för egna pengar, typ bil, båt, hund och så vidare. Dessutom ska du ha bankkonto i eget namn, plus ett konto i bådas namn för gemensamma utgifter. Enligt sambolagen, till skillnad från äktenskapsbalken, har man ingen som helst skyldighet att försörja sin sambo, även om denne har sämre ekonomi. En sambo har ansvar för sin egen ekonomi. Punkt slut. Du kan ju föreställa dig vad som kan hända om han ökar sitt samboende hos dig från 85 till 100 procent, när han redan nu bara betalar för det han äter tillsammans med dig. Tror du verkligen att han på eget initiativ plötsligt skulle börja betala full och relevant hyra till dig? Jag är skeptisk.  

Du ska inte bjuda honom på gratis boende som något slags ”bevis” på din kärlek. Bara tanken ger gåshud. Man kan älska och respektera varandra utan att för den skull behöva blanda samman sina ekonomier. 

Eftersom han lever gott på dig så borde han självmant bjuda dig på er gemensamma semester. Men det ska INTE vara som alternativ för den månadshyra han i vilket fall ska betala för att nyttja din bostad.

För att få siffror på vad som är rimligt för din särbo/sambo att betala dig i hyra och hur ni bör fördela kostnaderna bollade jag din fråga vidare till Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, och en av deltagarna i M:s faktapanel. Hon svarar: 

– Eftersom ni nästan delar hushåll tycker jag att det är rimligt att din man även till viss del delar kostnaderna i hushållet. Om han i princip bor hos dig så pass mycket som 85 procent av tiden är det inte orimligt att han står för 42 procent av hyran (halva hyran 0,5 x 0,85 av tiden = 0,425). Om dina kostnader består av lån och räntor, så tycker jag att han ska stå för 42 procent av räntekostnaderna. Han ska inte behöva betala för amortering på ett hus som inte är hans eftersom han inte har rätt till den om ni separerar. 

– Oavsett vad ni kommer fram till i just boendekostnadsdelen så tycker jag absolut att han ska stå för hälften av de gemensamma kostnaderna. Mat, el, uppvärmning, internet-
abonnemang etcetera utnyttjar han mer än vad som kan anses rimligt att bjuda på.