Vår ekonomiexpert Birgitta Piper ger sina bästa råd om vilken typ av fondinnehav som passar bäst vid olika åldrar.

FRÅGA Jag fyller 62 i år och funderar på min premiepension som jag har haft ”i alla år” på samma fonder. Didner & Gerge Aktiefond och Skandia Realräntefond. Borde jag byta nu när det börjar närma sig min pension?
”Kvinna, snart pensionär”

BIRGITTA PIPER Bra fråga. Den tydliggör hur viktigt det är att hålla ett öga på sina fondval. Börsturbulensen har i år rört till det ordentligt bland Sverigefonderna. Välrenommerade och tidigare topprankade fonder låg i slutet av augusti i absoluta botten i en stor jämförelse utförd av fondsajten morningstar.seEtt alternativ kan vara att lägga över din premiepension i det förvalda alternativet i premiepensionen, AP7-fondens Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ), vars avgift har sänkts till 0,09 procent upp till 55 års ålder. Därefter sänks avgiften i takt med att andelen räntefond ökar och är som lägst 0,06 procent vid 75 års ålder. Det finns ytterligare ett alternativ. När det är dags för uttag av pension kan du flytta över kapitalet till den traditionella försäkringen som förvaltas av Pensionsmyndigheten. Då får du ett garanterat pensionsbelopp och eventuell återbäringsränta. Tänk på att man inte kommer att ta ut hela sitt pensionskapital vid en given tidpunkt, utan lite i taget, månad för månad. Därför ska man faktiskt inte vara för försiktig när man viktar om till säkrare sparande (exempelvis i andra sparformer än premiepensionen). Vi lever statistiskt ytterligare runt 25 år efter fyllda 65. Det kan därför vara idé att låta delar av ett sparkapital fortsätta att ge viss avkastning även åren efter pensionen. En annan bra jämförelsesajt är fondkollen.se. Även där kan man sortera fonder i olika kategorier och med hjälp av ”trafikljusfärger” se vilka som är bra respektive dåliga inom respektive fondkategori. Man kan också välja risknivå i en skala från 1, som är lägst, till 7, som är högsta risk. Det finns tusentals fonder att välja mellan. Att alltid kunna göra ett optimalt urval är omöjligt. Både för lekmän och specialister. Ingen är ju expert på framtiden. Men man bör försöka undvika de sämsta fonderna. Ett angreppssätt är att välja högt rankade (5 stjärnor är högsta betyg) indexfonder – eller indexnära fonder – på mellanrisknivå (3–5). En vanlig tumregel är att fördela sitt sparande i relation till sin egen ålder. 65 år = 65 % i räntor och 35 % i börsrelaterat sparande. Men möjligen ska man, med dagens extremt låga ränte-
läge, inte lägga alltför stor del i räntor.

Här bjuder vi på ett par fondråd i relation till din ålder från Claes Hemberg, sparekonom i M:s fakta-panel, folkbildare och författare.

BARN
80 % Globalfond
20 % Sverigefond

40 ÅR
50 % Globalfond
20 % Sverigefond
30 % Kort räntefond/bankkonto

55+
80 % Globalfond
20 % Sverigefond

65+
50 % Globalfond
30 % Sverigefond
20 % Kort räntefond/bankkonto

Förslag från sajten rikatillsammans.se:

Välj fördelning mellan aktier och räntor enligt följande tidshorisont:

Spartid: 0–3 år:
20 % aktier och 80 % räntor

Spartid 4–8 år:
60 % aktier och 40 % räntor

Spartid  8+ år:
90 % aktier och 10 % räntor

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, säger:
”Man bör komplettera resonemanget om spar-
horisont med den enskildes ekonomiska situation, riskvillighet och försörjningsbörda. Dessa variabler bör också vägas in, vilket gör att det alltid är svårt med tumregler.”