Jag brottas med skam över mina många flygresor

FRÅGA Den här julen bjöd maken och jag barn och barnbarn till Mexiko. Tidigare har vi firat en del högtider i Thailand, men nu ville vi upptäcka en ny världsdel med dem.

Vi reser mycket allihop. Maken och jag flyger på weekendresor, golf- och skidresor, hälsar på kompisar i solen och så vidare. Barnen och barnbarnen flyger iväg på sitt håll de också,
i princip på alla skollov. Samtidigt är vi nog alla medvetna om klimatförändringarna, äter mycket ekologiskt och grönt och vet att vi borde hålla igen på våra utsläpp.

Jag har börjat må dåligt över det här resandet samtidigt som resor är mitt främsta intresse. När jag bokar en flygresa infinner sig en konstig skamkänsla. I nästa sekund tänker jag att alla andra gör ju som jag och att jag bara lever en gång. Men i takt med att temperaturen på jorden höjs så ökar också min egen ångest och skuldkänsla. Jag vet helt enkelt inte hur jag ska få ihop mitt privata flygande med mitt samvete, jag vill ju inte att framtida generationer ska se med förakt på mina livsval.

Flygresorna har blivit som en drog, ett beroende. Hur ska jag tänka för att minska på skamkänslorna? De hjälper ju ingen, inte ens mig själv.

Kate

PER Du tar upp ett stort och viktigt dilemma som jag tror att de flesta kan känna igen sig i. Du sätter fingret på det problemet med din beskrivning av det motsägelsefulla i hur du känner skam men ”att alla andra gör som jag och jag lever bara en gång”. Vi har en tendens att låta små glädjeämnen på nära håll skymma sikten för avlägsna negativa konsekvenser. Vi vet vad vi får men inte vad vi riskerar: det är lättare att föreställa sig barnbarnens glädje över resan än framtida miljökatastrofer. Som unga rökare, väl medvetna om den ökade risken att någon gång i framtiden drabbas av cancer. Varningstexterna biter inte på dem för att det är för abstrakt. Det vore förmodligen effektivare att varna för gula tänder och dålig andedräkt.

Det finns ingen poäng med skuld- eller skamkänslor om det inte leder till en beteendeförändring. Dåligt samvete kan användas för att inom sig kompensera för något man gör fast man inte borde. Men det gör ingen skillnad på riktigt att bara njuta lite mindre men fortsätta som vanligt.

Faktum kvarstår. Det finns inget sätt att komma undan det faktum att flyget bidrar till klimatpåverkan. Vi måste alla ransonera vårt flygande. Är det verkligen just flygresorna som lockar dig? Om du kan tänka dig att utforska resmål på kortare avstånd än andra kontinenter kanske tågresor kan bli ett lockande alternativ. Tåg innebär ju annorlunda upplevelser än flyget; som att ändra riktning, att stanna upp och se platser på vägen. Många reser med flyg för att de har bråttom och för att de bara kan vara borta en begränsad tid. Men det låter som att du och din man skulle kunna ha tid att avsätta för själva resan.