Jag får aldrig kärleksord eller kramar av min sambo

FRÅGA Jag är 52 år och mitt problem är att min sambo inte visar några känslor. Jag har hela tiden tänkt att det kommer väl med tiden men han har på tre år inte sagt att han älskar mig. Jag har tagit upp det och då svarar han att det är onaturligt att säga det. Han har heller aldrig skrivit det till mig. Jag hittade dock ett gammalt brev han hade skrivit till sitt ex en gång och herregud, vilka känslor han hade skrivit ner till henne! Han gör inte mycket i hemmet, tar inga egna initiativ, jag får hela tiden säga till. Jag tror att han fortfarande är förtjust i sitt ex för han kollar efter henne på datorn. Vi har bra och fint sex, men det känns som att det bara är det som funkar. Jag saknar att få en kram eller en kyss bara så där ibland. Men nejdå, han bänkar sig vid datorn varje kväll efter jobbet och där sitter han tills vi lägger oss. Närmar jag mig honom och vill kramas säger han: Vad vill du? Jag orkar inte mer, saknar kramar och närhet. Jag har sagt det till honom.

Lotta

 

PER Många har svårt att uttala orden ”jag älskar dig”, ord som kan kännas för stora och främmande även om man känner mycket kärlek. Det finns så många andra sätt att visa sin kärlek på, men ditt problem är att din sambo inte uppträder kärleksfullt mot dig på något sätt, utöver sex.

Det råder en trist obalans i ert förhållande: det är du som efterfrågar tecken på hans kärlek, aldrig tvärtom. Ert förhållande verkar inte vara bra för dig, helt enkelt. Jag förstår att det inte bara är att resa sig upp och gå. Man hoppas ju alltid att det ska bli bättre, men det finns också en risk att du hamnar i en negativ spiral där du blir kvar i förhållandet så länge att din självkänsla skadas.

Du behöver ta ett steg åt sidan från din relation, både i tanken och kanske även i praktiken, ett tag. Inte som ett sätt att försöka få din sambo att förstå vad han kan gå miste om, utan för att du själv ska få perspektiv. Kanske kommer du då att upptäcka att du mår bättre ensam än du gör nu, upptagen av hans trista likgiltighet.