Jag gillar inte min väninnas nya, och nu vill de hälsa på några dagar


FRÅGA En väninna sedan långt tillbaka, gudmor till vår son, vill komma och hälsa på med sin nya kille och stanna i två, tre dagar. Jag har väntat i sju år på att hon ska komma, men hennes nya kille…

Jag har bara träffat honom en gång då han på min födelsedag blev bjuden på en fin helg utomlands, men allt han gjorde var att kladda på min väninna i alla lägen, till bords, på stranden. Han visade inte tacksamhet gentemot min man som organiserat allt eller intresse för mig. Hur ska jag hantera deras förfrågan.

Väninnan

SVAR: Det är svårt att veta om han gjorde allt så fel som du tycker – eller om det är du som är känslig för att han inte tillräckligt uppmärksammade er, och inte visade tacksamhet.

”Kladda på min väninna” låter som din känslighet och svartsjuka (?), men det kan också vara något med honom. Hon är ju väninna och gudmor, så det är inte så lätt att bara säga att du inte vill att hon ska komma. Men du kan inte köra över din egen känsla.

Därför föreslår jag något mitt emellan – att du ringer henne och säger som det är, det vill säga att du tog illa upp förra gången, men inte kommit dig för att säga något, fast du borde ha gjort det, men att du vill tala om det nu när hon vill komma till er. Sen får det utvecklas till en mer eller mindre uppriktig dialog, där hon förstår dig bättre och förhoppningsvis du henne också.

Tomas Böhm