Jag har ärvt en fond som går dåligt – vad göra?

FRÅGA Jag har ärvt ett sparande
i Handelsbankens Europafond, som har backat 15 procent det senaste året och nu är värt drygt 100 000 kr. Dessutom verkar förvaltningskostnaderna vara höga. Jag är 71 år, min folkpension är knappt 13 000 kr efter skatt. Jag måste hushålla med mina pengar. Ska jag behålla denna fond eller vad ska jag göra?

Hälsningar Lena

BIRGITTA Mitt förslag är att du säljer fonden. Allvarligt. Vad finns det för argument att behålla den? Inga som jag ser det. Invänta bättre tider? Medan fonden fortsätter att backa, kapitalet naggas och den kostar dig pengar? 

Folk i gemen är alldeles för rädda för att sälja dåliga fonder som ger dålig avkastning bara för att ”slippa” betala skatt. Feltänk. Skatten ska under alla omständigheter betalas, någon gång. Alltså bättre nu, innan du förlorar ännu mer. Sälj och använd ditt arv som ett välkommet kapitaltillskott till din ganska hovsamma ekonomi. 

Sätt in kapitalet på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti och fria uttag i en nischbank. Dessa har högre sparränta än storbankernas sparkonton med noll procent. 

I dagens läge kan du få cirka 0,8 procent i 3-månadersränta med insättningsgaranti på vissa nischbanker. Sök på konsumenternas.se och jämför sparräntor eller på finansportalen.se 

Förresten. Tänk på att du som pensionär med låg pension kan vara berättigad till bostadstilllägg. Ta kontakt med Pensionsmyndigheten och kolla!