Jag har ärvt fyra miljoner!

FRÅGA Dina kloka råd skulle komma väl till pass nu. Jag har ärvt fyra miljoner kronor, hälften är placerade i Roburfonder som verkar minska varje dag. Är 60 år och har tre barn som jag funderar på att dela arvet med. 

Rådvill

 

BIRGITTA Grattis! Gör det lätt för dig. Sälj och satsa reavinsten på väl utvalda fonder med god historisk avkastning, som har skickliga förvaltare och i fonder som är högt rankade. Gärna fonder med högsta betyget fem stjärnor på den välrenommerade fondsajten morningstar.se På denna sajt kan du jämföra fonder med varandra, vilket är väldigt avslöjande som hjälp i urvalet. 

Man bör ha ögonen på högt rankade fonder med låga avgifter. Och då menar jag verkligen låga; 0,2–0,5 %. Sådana femstjärniga finns och de blir allt fler. Dessutom ska man kolla vilken risk fonderna har. Den redovisas också.

Swedbanks fondbolag Robur har fått hård kritik för att ta betalt för aktiv förvaltning i fonder som i praktiken placerar sina tillgångar som en inaktiv indexfond. Men enligt intresseorganisationen Aktiespararna är Robur långt ifrån ensamt om att göra detta. På Aktiespararna anser man att mellan
1 000 och 2 000 av de fonder som marknadsförs i Sverige kan anses som falskt aktivt förvaltade. 

När bomben om Roburs dyra dåliga fonder briserade 2013, lämnade Aktiespararna in en grupptalan mot Robur till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), med krav att Swedbank betalar tillbaka tio år av för höga förvaltningskostnader. ARN avvisade dock denna grupptalan. 

Enligt Albin Rännar, chef för Aktiespararnas intressebevakning, handlar det om ungefär sju miljarder kronor. 

Enligt Aktiespararna har bland annat Roburs Allemansfond legat alldeles för nära index för att kunna vara aktivt förvaltad, vilket den utgett sig för att vara och tagit betalt för. Denna cirkus pågår ännu. För inte har Robur betalat tillbaka en spänn av den kritiserade överdebiteringen. Aktiespararna ger sig inte och fortsätter att driva kravet. 

Så här kan du göra:

• Sök efter lämpliga fonder hos nätbankerna Avanza Bank och Nordnet. De har massor av fonder att välja mellan. Deras hemsidor är också fulla av tips om olika fondval. Öppna ett ISK, investeringssparkonto, i någon av dessa banker och börja investera enligt egen önskan. Att ha en sidobank är inte så dumt. Dessutom är courtaget, dvs prislappen för köp och försäljning av värdepapper, mycket lägre där än hos storbankerna. 

Det är långt ifrån säkert att din egen ”storbank” vill låta dig köpa de fonder du själv valt ut. De flesta ställer som krav att kunden ska investera i bankens eget fondsortiment, som oftast är väsentligt mer begränsat. Och det ska du veta, att hos storbankerna finns inte många lågpris- och indexfonder att välja på. 

• Sätt en del av arvet i en buffert med lättillgängligt kapital för oförutsedda utgifter och drömmar. Detta konto kan du med fördel ha i en nischbank med högsta sparräntan, fria uttag och statlig insättningsgaranti. 

• Fundera ett varv till om du ska fördela ditt arv nu? Eller efter naturens ordning? Vi lever allt längre. Tänk på det. Och hur ser din egen pension ut när det väl beger sig? Fet? Mager? Du kan behöva detta kapital själv, mer än du i dag kanske reflekterar över.