Jag har mer pengar än min särbo. Är jag dum som bjuder på resor och mat?

FRÅGA Du skriver ofta till kvinnor att de inte ska köpa mat och andra förbrukningsvaror medan mannen köper grejer som inte förbrukas på samma sätt.

Jag har en liknande fråga, men andra förutsättningar.
Jag har träffat en man som har det mycket sämre ekonomiskt ställt än jag har. Jag tjänar mycket mer än han, dessutom har han barn, vilket jag inte har. När vi är hemma hos mig bjuder jag naturligtvis på mat, men när vi är hos honom har jag ofta mat med mig, för jag har råd. Jag bjuder på resor och när vi går ut och äter.

I en tidigare relation som jag har haft, var förhållandet det omvända och jag har irriterat mig lite då på att min dåvarande man inte kunde bidra med mer när han ändå hade så mycket mer pengar än jag. Nu, i det här förhållandet, är situationen motsatt och jag tycker att jag inte ska vara lika snål som min förre man. Tänker jag dumt?
Lillan

BIRGITTA  Generositet är väl underbart! Särskilt när det sker på det sätt som du beskriver; av glädje och ren skär välvilja utan baktankar. Se bara till att du har koll på vem du vill ska ärva dig och vad och hur mycket. Har du egna släktingar och kanske syskonbarn som kan ha glädje av ditt möjligen goda arv så är väl det något att tänka på. Testamente och förmånstagarförordnande till dina eventuella försäkringar och pensioner bör du kanske också se över och uppdatera.

Men var lite vaksam så att du inte spenderar så mycket pengar på honom att du inte själv kan ha en större summa sparad som buffert åt dig själv som trygghet vid oförutsedda utgifter. Dessutom bör du se över dina pensionsbesparingar och pensionsskydd över huvud taget så att du inte smäller för mycket pengar på din kärlek och glömmer dig själv. Ett visst mått av egoism får nog anses vara klokt. Kvinnor lever ju allt längre som bekant…