Jag har skulder hos Kronofogden. Kommer de att ta min sommarstuga?

FRÅGA Är en stor beundrare av dina frågespalter och kloka råd.

Har hamnat i en konstig situation där jag varit oförsiktig. Under flera år blev jag uppringd av så kallade ekonomiska rådgivare och banker, och erbjöds lägre ränta på mina befintliga lån. Och det blev lån på lån, kaka på kaka.

Vill inte gå in djupare, men i dagsläget har jag Kronofogden på mig och betalar av en summa varje månad som sedan fördelas på mina skulder. Det är okej, men jag är orolig för att att min sommarfastighet ska bli utmätt när det görs en utredning av min ekonomi. Vill förhindra detta.

Jag har två vuxna barn som säger att de skulle vilja köpa fastigheten med egna lån så att jag kan betala mina skulder. Vackert tänkt, jag vill helst klara av mina skulder själv. Är pensionär och har inte så hög inkomst men kan leva snålt. Min sambo och jag delar på det mesta. Fastigheten får inte bli utmätt.

BIRGITTA Gör det nu. Ta fan i båten och inse verkligheten. Det underlättar att vara klarsynt. Det låter kanske rått att säga detta rakt ut, men du har ju medvetet lånat och konsumerat över din betalningsförmåga. Men du har tur. För till skillnad från många andra som sitter fast i skuldfällan tycks det som om du faktiskt har en möjlighet att snabbt börja om skuldfri. Dina barn är ju jättehyggliga som är beredda att köpa huset och skuldsätta sig själva för din skull. Är det inte bättre att dina barn köper huset än en okänd person? Du ska veta att det är bra mycket bättre att sälja huset privat och få ut ett vettigt marknadsvärde, än att det mäts ut av Kronofogden. Har du en tillgång som kan säljas för att täcka dina skulder? Då är det väl bättre att du själv säljer, än riskerar att det sker under tvång. 

Skjut inte upp det oundvikliga. Förr eller senare kommer man fram till kassan, som det heter. Man kommer liksom inte undan. Bra råd och vägledning kan du få av kommunens skuld- och budgetrådgivare. De kan hjälpa dig med hur du ska hantera eventuella andra skulder som ännu inte hamnat hos Kronofogden. Resonera igenom detta ordentligt en gång till med dina barn och din sambo. Även med Kronofogden. Den ”bits inte”. De är mycket hjälpsamma när skuldsatta vill medverka till att reda ut sin trassliga ekonomi. Att mörka att du äger en fastighet/en tillgång är ingen bra idé. Kronofogden har en särskild tidsplan för utmätning. Har du inte lyckats göra dig skuldfri genom löneutmätning under 12 månader, ja, då kan sommarbostaden mätas ut.