Jag har strulat till det precis före mitt bröllop

FRÅGA Jag har ett förhållande sedan snart tio år tillbaka och vi har ett gemensamt barn på snart 1 1/2 år och vi ska gifta oss i sommar. Nu har jag strulat till saker och ting genom att ingå en relation med en klasskamrat i min komvuxklass. Kvinnan i fråga har själv ett längre förhållande med en man som just nu bor utomlands men flyttar hit snart. Jag undrar varför jag gör en sån här sak, jag älskar min sambo över allt annat.
Mvh M

DR BÖHM Du beskriver målande ett dilemma som flera andra har upplevt: ett slags tunnelseende, där man fortsätter med en hemlig relation trots att man inte vill. Jag tror inte att ’spänning’ är en tillräcklig förklaring. 

Det skulle kunna vara så här: Ni har varit tillsammans i snart tio år och ni har ett litet barn på 1½ år. Där ändrades förhållandet. Fast du säkert tycker om ert barn, har du inte lika stor del av din sambos exklusiva uppmärksamhet längre. Det triggar något i dig sedan tidigare i ditt liv, där du känt dig förbigången eller avvisad. Då dyker det upp en person som bara tycks inriktad på dig igen! Då är det som om avvisningssåret läks, men det är en illusion! Försök att bryta kontakten med klasskompisen. Förklara att det var ett misstag. Då kan din inlevelse i din sambo komma tillbaka. Och tala med någon om hur svårt det kan vara med omställningen för dig från att vara par till att bli familj, så underlättar du processen.
Tomas Böhm