Jag känner mig ratad av min man

FRÅGA  Jag är en gift 62-årig kvinna som inte har någon som helst sex-relation till min make. Vi har ett 25-årigt förhållande och en vuxen dotter. Jag vet inte vad som är fel! Han bedyrar mig sin kärlek varje dag, men det betyder ingenting när han inte kan visa det på alla plan. Jag har blivit avvisad en gång i försök till kroppskontakt/sex. Jag blev otroligt ledsen och besviken.

Jag har tagit upp detta med honom, men han verkar inte ta det på fullaste allvar, utan skyller på att han kanske är impotent. Då har jag föreslagit ett läkarbesök, men han tycker inte att läkarbesöket har någon prioritet.

Min man är 11 år yngre än jag. Jag har funderat över om han har värderingar som gör det motbjudande för honom att ha en sexuell relation med en äldre kvinna? Han vill aldrig tala djupgående om våra problem. Jag känner mig lurad. Ratad. Snälla ge mig ett råd, jag kan inte leva mitt liv så här längre.

Ratad

DR BÖHM Du har två problem, som jag ser det. För det första, vad kan vara din mans problem? Dina gissningar verkar rimliga båda två. Han kan vara impotent, men vägrar att erkänna det, eller är generad för det. Med sådana skygglappar prioriterar han inga läkarbesök. Det kan också vara så att han har svårigheter att vara tillsammans med en 11 år äldre kvinna – allt svårare med stigande ålder.

Men det finns flera möjligheter. En möjlighet är – som du också kan använda till att tala allvar med honom – att han kan tänkas ha en annan kvinna som han har sex med. Jag säger inte att han har det, eller ens att det skulle vara troligt, men du har rätt att fråga honom det, eftersom han bortser från ditt problem.

Och då kommer vi in på detta ditt andra problem: Han verkar inte ta dig på allvar, skyller på att han kanske är impotent, läkare har ingen prioritet, han vill aldrig tala djupgående … Du måste höja ribban!

Om han ska ta dig på allvar, måste du ta dig själv på allvar! Vägra låta dig viftas bort! Det här är för viktigt för att han ska säga att han ”inte ser det som något problem”. Om det är ett problem för dig, så är det ett problem för er båda! Släpp honom inte förrän ni får igång ett samtal. Om det sedan ändå visar sig vara impotens, så är det en läkarprioritet. Och om det är att du är 11 år äldre, så är det samtal med familjerådgivare eller psykolog som gäller.

Tomas Böhm