Jag känner mig utnyttjad

FRÅGA Jag är sambo med Benny sedan 24 år och vi har två barn som är i 20-årsåldern. När vi träffades var jag förblindad av kärlek, men i dag känner jag mig utnyttjad. Jag har varit alltför generös ekonomiskt och överhuvudtaget gett för mycket av allt utan att få något tillbaka. Mitt arv har jag använt till att bygga vårt hus, starta tre aktiebolag och låta Benny göra karriär medan jag skött det mesta i hemmet, vilket innebär att jag har förlorat inkomst. I dag skäms jag över att jag har curlat min man i alla år. 

Till saken hör att jag ofta har varit sur och irriterad. Jag tycker att Benny varit snål med sig själv, sina känslor och sin tid. Jag har känt mig försakad och tycker nu att jag är dum som inte har ställt krav. Dessutom har jag funnit mig i för mycket utan att protestera, exempelvis att Benny under en period lämnade mig för sin gamla sambo. Under den tiden var de till och med förlovade (fast det fick jag senare veta på omvägar).

Det har också hänt att han varit våldsam, även om det var länge sedan. Numera kan jag hantera honom så att han inte längre vågar använda våld.  

Nyligen gick jag igenom en större canceroperation, och då har han varit väldigt hjälpsam. Trots det är det just tillit jag saknar.

Men det finns trots allt positiva inslag i mitt liv. Mina barn är min stora glädje och stolthet. De är trevliga, intelligenta, sociala och klarar sig bra. 

Nu pluggar jag på distans och drömmer om ett annat liv men är rädd för att bli dömd av andra för att jag genom åren curlat Benny. Samtidigt är jag rädd för vad en separation ska innebära. Orkar jag med det? Tankarna bara gnager. Hur kan jag få stöd att förändra mitt beteende och peppa mig själv?

Snurrgumma

PER Ditt brev speglar verkligen alla dina blandade och motstridiga känslor inför ditt äktenskap. Det som hände mellan er för länge sedan skadade ditt förtroende för Benny och hans förmåga att bygga ett förhållande tillsammans med dig. Det finns en passage, som jag tycker att du skyndar förbi lite väl snabbt. Det är den om att Benny tidigare varit våldsam men att du numera har lyckats ”hantera” honom så att han inte ”vågar använda våld”. Det låter inte alls bra. Även om du lärt dig att hantera situationen så ska du inte leva i ett förhållande där våld eller hot om våld finns i bakgrunden.

Dina önskemål om vad du vill ha i livet tycks ha vuxit fram under en längre tid och det låter som att du är på gång att genomföra en förändring. Samtidigt är det förflutna fortfarande plågsamt närvarande för dig. Kanske bidrar det till att du försöker få kraft att ta steget genom att påminna dig om svåra händelser. 

Ditt snurrande handlar nog till en del om rädsla för en framtid som du inte känner till. Men lyssna till vad du lyckats åstadkomma hittills; du har ansvarat för er familjs ekonomi, startat flera aktiebolag, byggt hus och nu pluggar du! Du har eller har haft en cancersjukdom som du kämpar/kämpat mot. Du har en bra relation med dina vuxna barn som klarar sig bra. 

Jag rekommenderar att du börjar med att träffa en familjerättsjurist som kan hjälpa dig att bringa ordning i konsekvenserna av en separation. När du har förutsättningarna mer klara för dig kan du ta ställning till dem på ett mycket mindre snurrigt vis. Ta sedan gärna hjälp av någon utomstående, som inte varit involverad i turerna kring ert äktenskap, för att prata om det liv du redan börjat se konturerna av i tanken. Efterhand kommer du nog att upptäcka att du inte känner dig lika snurrig längre.