Jag sålde sommarstället och förlorade barnbarnen

FRÅGA Jag sålde mitt sommarställe i Finland förra året. Jag ärvde det av mina föräldrar och har haft det i min ägo länge. Jag har varit sjuk i cancer i omgångar, och nära döden. Därför bestämde jag mig för att värdera om i livet och sålde stället.

Hade tidigare diskuterat detta med mina två döttrar, som inte ville att jag skulle sälja. Ingen av dem hade möjlighet att köpa stället av mig så efter mycket övervägande sålde jag MIN EGENDOM. Detta resulterade i att båda döttrarna blev så arga på mig att de inte vill ha någon kontakt med mig sedan dess. Men jag har fyra barnbarn som jag inte heller har fått träffa.

Nu undrar jag vad jag har för rättigheter som mormor. Barnbarnen har ju inte valt detta! Har försökt skicka post till dem men fått tillsägelse att inte göra det något mer. Saknar dem så mycket.

Eira

PER Eira, så sorgligt att ditt beslut skulle behöva få så drastiska konsekvenser för familjen. Du har varit sjuk och ville göra något annat med pengarna än att ha dem bundna i en fastighet.

Jag undrar vad det är i ditt liv som du omvärderat så att du behövde sälja stället. Har ert lantställe varit en plats för er alla att mötas på och umgås? Finns det någon naturlig mötesplats nu?

Inkluderade dina planer umgänge med dina barnbarn och dina döttrar eller skulle du förverkliga något för egen del? I ditt brev ställs denna din önskan mot dina döttrars att få behålla sin barndoms lantställe. Du hänvisar till huset du sålde som din egendom.

Att du till och med behöver skriva det med stora bokstäver vittnar om att dina döttrar förmodligen sett sommarstället som gemensamt eftersom det varit i släkten länge och ärvts. Det måtte ha funnits starka känslomässiga band mellan dina döttrar och stället om konflikten blivit så stor. Utöver det så antar jag att du kommer att använda pengarna, som annars skulle gått i arv, till dem? 

Dina döttrar känner sig lurade, och det låter som att du fått ta i ordentligt för att stå upp för ditt beslut att sälja. Ni har hamnat på var sin sida utan att vilja och kunna ta varandras perspektiv.

Kanske handlar er konflikt inte bara om försäljningen? Då finns det också anledning att gå djupare i hur din relation med dina döttrar formats, både genom bra och belastande händelser, gemenskap och konflikter.

Din egentliga fråga till mig handlar om vilka rättigheter du har att träffa dina barnbarn. Tyvärr finns inga sådana. Juridiken gäller bara föräldrar och vårdnadshavare. Därför måste du göra vad du kan för att reparera din relation till dina döttrar. Just nu är de arga, men din betydelse som mor och mormor borde i det långa loppet vara större än sommarhusets.