Jag sitter fast i en dyr sparförsäkring

FRÅGA Jag sitter fast i en dyr Sparförsäkring hos Folksam med fonder: SEF-Atlas Defensiv A och SEF-Atlas Offensiv A genom Cerberus med 230 000 kr. Dessa har inte ändrat värde nämnvärt sedan 2014 då jag tecknade avtalet. Ska jag ta ut allting och betala cirka 9 000 kr som det kostar och sätta pengarna på Akelius preferensaktier i stället? Min svärfar tycker detta vore bästa alternativet.

Beatrice

BIRGITTA Du har blivit pådyvlad extremt dyra fonder. I ditt fall vad som på fondsajten morningstar.se hamnar i kategorin hedgefonder, fond-i-fond, multi-strategi, där exempelvis Atlas Offensiv A har en förvaltnings-avgift på 3,14 % och Atlas Defensiv A 

2,78 %. Båda fonderna saknar rating hos morningstar.se

Jag fattar inte hur detta bolag har mage att sälja på folk dessa enormt dyra fonder när det finns bra hedgefonder med mycket lägre avgifter, under 1 procent. För att bara nämna en och välkänd sådan: hedgefonden PriorNilsson Idea, som har en förvaltningsavgift på 0,2 % och som per den 3 november 2016 hade ökat i värde med 13,01 procent. Då fattar du ju vilka ohemula fondavgifter du får betala för ditt sparande. 

Det är inte underligt att dessa fonder inte gett dig något plus. De extremt höga avgifterna slukar ju din avkastning. Mitt svar på din fråga om du ska ta ut allting är: JA. För jösse namn. Ta dig ur detta oerhört dyra ”sparande” så fort du någonsin kan. På din fråga om du ska sätta dina pengar på Akelius preferensaktier i stället, är mitt svar: NEJ. Den bedömningen bygger på insikten att det är olämpligt och riskfyllt att lägga hela sitt sparkapital i ett enda värdepapper. Preferensaktier är dessutom inte utan risk. Men du kan ju välja att sätta en mindre del av ditt kapital
i Akelius pref, som ger bra direkt-avkastning. 

Det råd som många kloka, erfarna finansrådgivare ger för långsiktigt (minst 5 år) passivt och någorlunda säkert sparande är att lägga 80 % i en högt rankad globalfond med låg avgift och 20 procent i en Sverigefond med hög rankning och låg avgift. 

Ingen aktiefond ska kosta över
0,4 %. Det finns utmärkta högt rankade indexfonder som bara kostar
0,2 %. Du bör dessutom avsätta en del av ditt kapital i en buffert som du har tillgänglig under en treårsperiod. De pengarna kan du sätta in på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti på nischbank som ger lite mer än noll i sparränta. 

PS Efter att jag skrivit mitt svar blev jag tveksam. Ställde därför frågan till en oberoende finansanalytiker: Kan dessa enormt höga avgifter verkligen stämma? Fick till svar: ”Morningstar stämmer tyvärr! Hon borde ha sålt i går. Att ens sälja dessa är direkt oseriöst av bolatet. Eftersom den saknar historik är den en dyr lott-sedel. En sådan här fond säljs av telefonsäljare som nästlar sig in hos oskyldiga människor som tror gott om människor. Direkt cyniskt. Tyvärr!”