Jag skrek tills terapeuten lyckades få mig att sluta

FRÅGA Jag blev ombedd av en nära anhörig att följa med till en terapeut som han gick hos, och självklart sa jag ja.

Men: under nästan två timmar öste han anklagelser och kritik över mig och det slutade med att jag gallskrek. Jag skrek och skrek tills terapeuten lyckades få mig att sluta. Det jag tänkte och kände var att jag inte hade någon rätt att leva. Efteråt berättade jag om detta för en annan god vän, som är kurator.

Hon hävdade att min anhöriges terapeut gjort fel. Hon sa att vi borde ha gått till en, men helst två, familjeterapeuter i stället för att gå till hans terapeut, och att en seriös terapi inte ska sluta med att en av de medverkande inte kan sluta skrika och känner att hon borde ta sitt liv. Har min goda vän rätt? Och i så fall: finns det någonstans där man kan anmäla detta, precis som man kan anmäla läkare som har gjort fel?

Mappie X

PER Jag håller med din goda vän, kuratorn, om att det inte var bra att gå till din anhöriges terapeut. Jag förstod inte riktigt om det var din anhörige eller terapeuten som öste anklagelser över dig. Jag får ibland frågan av mina patienter om de kan ta med sig någon till terapin. Oftast handlar det om en partner men enstaka gånger kan det vara ett vuxet barn eller ett syskon eller någon annan.

Jag brukar så gott som alltid avråda därför att jag tror att det blir svårt att få ett balanserat samtal. Det är svårt för den andra personen att komma till sin rätt i en terapi-relation där jag och patienten redan känner varandra sedan tidigare. I de fall det har rört sig om ett par, rekommenderar jag, precis som din goda vän igen, att gå till en ny eller helst två nya terapeuter där man börjar från början tillsammans.

Om det var terapeuten som skällde ut dig så är det självfallet fullkomligt oacceptabelt och oprofessionellt. Om terapeuten är legitimerad psykolog och/eller psykoterapeut och medlem i Sverige Psykologförbund så kan du kontakta deras etikråd för en anmälan. Om inte kan du höra dig för hos Socialstyrelsen vart du ska vända dig.