Jag står inte ut i vårt nedgånga hus längre – men min man vill inte flytta!

FRÅGA: Hjälp! Jag står inte ut i vårt nergångna hus och trädgård längre! På grund av sjukdom orkar jag inte sköta helt hus eller ens hjälpa till i trädgården.

Min man trivs som det är och vill absolut inte flytta. Jag mår sämre och sämre. Detta har vi ältat de senaste tio åren men kommer ingen vart. Vi älskar dock varandra och vill egentligen inte skiljas men jag blir bara tröttare och tröttare. Min pension är 7.000 netto, hans cirka 13.000, så ekonomiskt kan vi inte klara både huset och en lägenhet till mig.

Finns det någon ekonomisk möjlighet för mig, förutom skilsmässa? För i så fall måste väl han lösa ut mig. Taxeringsvärdet är cirka 800.000 men dåligt underhåll gör att jag tippar att vi högst kan få 750.000-800.000 kronor vid en försäljning. Vi har lån på 400.000. Så efter skatt blir det knappt några pengar över, vad jag kan förstå.

Kan jag kräva ”min” del av husets värde för att kunna flytta till enklare boende – utan att skiljas? Finns det någon annan möjlighet för mig? Snälla, ge mig råd hur jag ska göra! Jag orkar inte längre bo så här. Och jag tror att det finns många kvinnor i samma situation som jag.
Förtvivlad, utbränd och värkbruten

SVAR: Varför inte undersöka om det går att ta ett seniorlån på huset och köpa en liten bostadsrätt i stan, eller försöka hitta en hyresätt med låg hyra, med bara en blomkruka eller två på balkongen att sköta? Då kan ni förhoppningsvis både ha kakan och äta upp den. Du bor då mest i lägenheten och får lite vila och ro och han får påta i sin trädgård.

För inte ska ni väl behöva skilja er för trädgårdens och husets skull. Gå till banken båda två och få hjälp att överblicka de ekonomiska förutsättningarna.

Får du nobben i den ena banken kan du undersöka möjligheten hos andra. Det finns lika många olika seniorlån som det finns banker. Alla lån är inte lika förmånliga. Kolla gärna hos Konsumenternas bank- och finansbyrå. På deras webbplats (konsumentbankbyran.se) finns information om de olika formerna av seniorlån och deras villkor. Sök på ordet seniorlån i sökrutan så kommer du rätt direkt.

Du kan också fråga kommunens konsumentrådgivare om tips och råd.
Tillsammans har ni en nettoinkomst på 20 000 kronor i månaden. Det bör ge utrymme att anlita den praktiska hjälp ni uppenbart behöver.

Fundera på att köpa både hjälp i hushållet och i trädgården via det nya rotavdraget. Denna avdragsrätt gäller både trädgårdsarbete och hushållshjälp. Var och en som äger en bostad kan köpa tjänster på upp till 100 000 kronor och få tillbaka maximalt 50 000 kronor per år.

Skatteverkets webbplats kan du se vilka regler som gäller för exempelvis trädgårdsarbete.
Försök identifiera nya möjligheter så att ni kommer ur era låsta positioner. För som gifta kan du inte tvinga din man att lösa ut dig.

Kan du förmå din man att ta dina hälsoproblem på allvar och följa med till en familjerådgivare så är det en bra början. Om ni fortfarande inte hittar en gemensam lösning, ja, då finns ett annat sätt att gå till väga. Men då slutar det nog ändå i skilsmässa.

Så här säger Danske Banks jurist: Går det inte att komma överens om en försäljning kan en av flera ägare till en fastighet hos tingsrätten begära att fastigheten ska försäljas på offentlig auktion enligt lagen om samäganderätt från 1904.

Birgitta Piper