Jag växte upp på barnhem, får mina halvsyskon ärva allt efter far?

FRÅGA  Min far dog 1988. Jag har två halvsyskon men ingen kontakt med dem. Har växt upp på barnhem sedan jag var två år, jag är nu 70 år. När min far dog var hans fru inte så glad att jag skulle få min laglott, hon tyckte att den skulle gå till en gravsten. Jag har inte haft mycket kontakt med min far. Jag fick gå till familjerätten för att få min laglott, mina halvsyskon hade fått ut gåvopenningar innan han dog. Jag fick femtusen kronor.

Min mamma har jag inte haft mycket kontakt med, hon begick självmord under en semesterresa. Hennes lägenhet hade någon rensat. Det enda jag fick var en elräkning. Hon hade det inte så fett efter vad jag förstår, men inte en enda liten sak.
Det känns som om jag är osynlig.

När mina halvsyskons mor går bort, har jag då rätt till någonting? De bor i en mellansvensk stad i ett trevligt radhus, min halvbror är 65 år och har alltid bott hemma hos sin mor, min halvsyster är 62 år. Får de ärva allt?
Gökungen

BIRGITTA  Det är klart att det kan kännas väldigt bittert att först som barn ha ställts åt sidan och sedan även som vuxen, in i döden, känna sig särbehandlad både mentalt och ekonomiskt.
Först måste vi slå fast en viktig sak: Man ärver numera inte andras skulder. I alla fall inte i Sverige. Men det är kanske inte heller det du menar rent konkret, utan mer att din mamma inte lämnade någonting alls efter sig till dig. Det må vara hur om helst med den saken. Men frågan är om arvet från din pappa till hans nya fru innehåller någon arvsrätt åt dig. Det beror på om det finns ett testamente och hur det är formulerat. För att reda ut det måste du kolla i bouppteckningen efter din pappa. Där kan man se om det finns ett efterarv åt dig.

Vill du verkligen reda ut din arvsrätt gör du klokt i att rådfråga en familjerättsjurist. Det kostar några tusenlappar. Men det kan din sinnesfrid kanske vara värd.