En läsare skriver till Birgitta Piper och undrar hur hon ska göra för att henne son ska ärva så lite som möjligt av en kommande husförsäljning. Birgitta lindar inte direkt in sitt svar.

FRÅGA Jag får snart cirka 5 miljoner för ett sälj av sommarhus. Vad är det bästa att göra för pengen? Min son ska ärva så lite som möjligt – men jag har brorsbarn som jag gärna lämnar slantar till. Fått förslag att köpa guld och ge rent fysiskt till brorsbarnen eller köpa försäkring med fördel brorsbarn. Andra förslag?
Elsa

BIRGITTA PIPER Dåliga råd du har fått. Krångla inte till det. Din son har rätt till sin laglott (hälften av en arvslott). Den ska bröstarvingar alltid ha ut. Det står tydligt i ärvdabalken. Det finns till och med ett rättsskydd i vanliga hemförsäkringar för så kallad laglottskränkning. Att hemförsäkringen har detta skydd för att kunna täcka en rättsprocess, visar att det är tämligen vanligt att föräldrar försöker göra bröstarvingar arvlösa. Gör det rätta. Skriv ett testamente där du anger att din son ska få ut sin laglott och dina brorsbarn resten av din kvarlåtenskap. Förklara också varför. Det underlättar för arvingarna att förstå hur du tänker. Skriv även in villkor som att arvet ska vara personernas enskilda egendom. Följer du de dåliga råd du fått så kan du räkna med att det blir en rättsprocess om laglottskränkning efter din död. För den dag du är borta kommer din son kräva att få ut sitt arv.
Inte så trevligt för dina brorsbarn att dras in i en kostsam rättsprocess.

Men du. Varför samla i ladorna och lägga kraft på att försöka göra sonen arvlös? Tänk i stället på dig själv och hur kul du kan ha med ett mångmiljonkapital. Bra mycket roligare än att gömma undan i tunga guldtackor, som du ändå måste låsa in i bankfack på grund av stöldrisken. För övrigt en ovanligt dum idé.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, håller med.
Att köpa fysiskt guld för flera miljoner är förstås urkorkat. Svårförvarat, stöldbegärligt och allmänt krångligt. Låt bli, är Jens Magnussons bedömning.

Johanna Kull
, sparekonom på Avanza Bank, delar med sig av tips på hur du kan placera dina miljoner så att de även genererar en tillväxt.
Hon föreslår att du placerar hela eller delar av kapitalet i en passande blandfond eller som alternativ i breda indexfonder med fördelningen: 80 procent i en högt rankad aktieindexglobalfond och 20 procent i en Sverige-
aktieindexfond eller indexnära Sverigefond. Alla fondalternativen med en avgift på högst 0,40 procent och högt rankade, helst med 5 stjärnor.
– Men gör det pö om pö, som ett utökat månadssparande. Så blir du inte beroende av börsens tillfälliga humör, säger Johanna Kull.

Själv vill jag påminna att det inte finns något krav på att man måste lämna något i arv över huvud taget. Vill du vara en snäll faster så kan du i stället pytsa ut lite slantar då och då i julklappar och presenter till dina brorsbarn. Men skänker du större, mer värdefulla gåvor, är det viktigt att du skriver gåvobrev som reglerar dessa gåvor så att de inte kommer att kränka din sons framtida laglott.

Med risk för att vara ur-tjatig: Ta hjälp av familjerättsjurist!