Vilka krav är rimliga att ställa på en särbo?

FRÅGA: Jag träffade för fyra år sedan en underbar man. Vi är bägge i 60-årsåldern. Han är änkeman och har en vuxen dotter, men inga barnbarn. Jag är frånskild sedan många år tillbaka och har 2 barn och 5 barnbarn.

Vi kommer mycket bra överens med våra respektive barn och han är jättefin med mina barnbarn. Vi har det väldigt bra tillsammans på alla sätt men det finns ett smolk i bägaren. Sedan två år tillbaka har vi pratat om att flytta ihop. Från hans sida har det visat sig vara mycket ”snack och lite verkstad”. Vi har tittat på flera lägenheter och till och med skrivit kontrakt på en, som han ringde dagen efter och annullerade. Han får ”kalla fötter” så fort det kommer till ett beslut. Det är alltid något fel på lägenheten eller läget.

Sedan det första året vi blev tillsammans så bor han mer eller mindre hos mig varje dag. Redan första året köpte vi en dubbelsäng ihop och han, kan man säga, bor hos mig men inte på papperet. Vi har två bostadsrätter (jag en 4:a och han en 3:a) och hans lägenhet ligger endast 5 minuters gångväg ifrån min. Vi delar matkostnader och kostnad för dagstidning. Han betalar även cirka 1/3 av min elräkning.

Jag har sagt att om han inte ”kommer till skott” och vill flytta till en fin lägenhet som vi tittar på tillsammans, så kommer jag att köpa en ny lägenhet själv. Jag vill nämligen flytta till något nytt. Jag tror att anledningen till att han inte kan ta steget beror på att han har otroligt mycket konst och fina porslins- och keramiksaker och en del av det måste han göra sig av med om vi skall flytta ihop. Jag har själv flyttat från ett stort hus in till lägenhet och hade inga problem med att göra mig av med materiella ting eftersom jag är mer humanist.

Nu till min egentliga fråga; om det är så att jag själv köper en ny lägenhet är det då rimligt att han även fysiskt bor i den lägenheten och endast betalar det han betalar nu? Alltså ingenting på boendekostnaden eller hemförsäkringen och dylikt som har med lägenheten att göra?

Särbo, vill bli sambo

SVAR: Jag tror inte det finns ett formellt riktigt svar på vad han ska betala, eftersom ert gemensamma liv bygger på en överenskommelse mellan er, det vill säga vad ni båda kommer fram till. Uppenbarligen finns det en tvekan hos honom, som antagligen inte gäller förhållandet till dig, utan något annat hinder.

Kanske är det som du gissar att han inte vet hur han ska göra med sin konst eller är det så att det här steget, att verkligen flytta ihop med dig, väcker ett psykologiskt hinder hos honom. Vissa människor drar sig för det där gemensamma åtagandet man gör.

Somliga vill inte gifta sig av det skälet, eller vill behålla den enas lägenhet. Känner han sig inte beredd att ”gifta om sig” med dig av hänsyn till sin tidigare hustru och sin vuxna dotter? Hur som helst, borde det vara möjligt att komma längre genom att tala om det. Du skulle kunna föreslå att du verkligen vill veta vad det rör sig om, för att kunna förstå honom bättre.

Han kanske inte förstår själv, men genom att tala om det, kan han själv komma fram till vad hindret är, i stället för att skylla på ovidkommande orsaker. Sedan får ni ta ställning till om ni ändå vill göra ett arrangemang, där han bor hos dig och betalar en viss summa – eller om han kan komma igenom sitt hinder och verkligen flytta ihop med dig.

Tomas Böhm