Jag vill bli sambo, men inte i hans lägenhet

FRÅGA Skilde mig för cirka sju år sedan, eftersom jag blev misshandlad av honom. Det var jobbigt, eftersom jag hade känslor kvar.

Sedan bodde jag ensam, det tog ett tag att komma över detta, men jag växte, blev gladare, gick ut och dansade etcetera. En kväll träffade jag en fin man, som är snäll. Vi var särbor ett tag, men nu har jag flyttat till honom och hyr ut min lägenhet.

Nu måste jag bestämma om jag ska bo kvar hos honom eller flytta tillbaka, jag får inte hyra ut i andra hand längre. Vad jag än gör kommer jag att ångra det, så känns det. Detta är hans lägenhet, inte min.

Helst skulle jag vilja att vi köpte något tillsammans, men det vill inte han. Det här gör att jag inte tycker att han är så snäll längre. Tänker jag fel?

Lollo

PER Jag kan inte säga att du har fel då du föredrar att skaffa ett nytt gemensamt boende framför att bo i din mans lägenhet. Att flytta in hos sin partner behöver inte vara problematiskt, men risken finns att man bygger in en obalans i förhållandet. Jag menar då inte bara känslomässigt utan även rent praktiskt när det gäller sådant som reparationer och andra kostnader. Det behövs en dialog om detta och det verkar inte som om ni har det på riktigt. Har han verkligen inte försökt förklara för dig varför han förordar att ni ska flytta ihop i hans lägenhet? 

Det är klart att du är extra försiktig med att flytta ihop och gå djupare in i en relation mot bakgrund av den misshandel du varit utsatt för. Jag studsar lite på din formulering att han inte är “snäll” längre. Jag förstår inte riktigt vad du menar med det.

Är det du som tycker att han inte är snäll för att han har ett annat förslag på hur ni ska bo ihop? Eller har han blivit elak mot dig för att du vill att ni ska köpa något tillsammans? Det mest rimliga vore ju om ni kunde komma överens om att återgå till att vara särbor ett tag till.

Att kunna ta gemensamma beslut är ett måste om ni i framtiden ska leva tillsammans. Det låter som att ni behöver lite mer tid på er innan ni är redo för beslut om ert gemensamma boende.