Jag vill dra mig ur mitt dyra sparupplägg

FRÅGA Jag behöver råd hur jag ska gå ur ett fristående rådgivnings-företag som hjälpt mig med finans- och försäkringsrådgivning. Jag har betalat i ungefär 10 år till företaget som skött mina besparingar.

Har haft halvårs besök hos rådgivaren där vi har bytt fonder efter världsläget, och har varit nöjd med deras råd och förslag. Men efter det senaste börsfallet har jag förlorat en femsiffrig summa och är rädd att mina besparingar går förlorade, jag har bara ett år till pensioneringen.

Jag har börjat fundera på att dra mig ur och börja spara på något annat vis. Hur går man ur? Behöver jag betala straffavgift till finansföretaget? Och vart ska jag i så fall flytta pengarna?

Tacksam för svar

BIRGITTA Du vet svaret. Sälj och säkra ditt sparkapital. Skaffa en billigare och bättre lösning som du själv råder över, utan höga fondavgifter, kostnader och avgifter till en rådgivare och förmedlare. Du är ju inte ens 65 år och har många års spartid framför dig. Men i din ålder ska du inte sätta ditt sparkapital inlåst i en avgiftsbelagd försäkringslösning. Du ska ha tillgång till dina pengar när du själv vill och utan extra kostnad med dyr straffavgift vid uttag före löptidens slut. Gör processen kort. Bit i det sura äpplet. Betala den straffavgift som troligen är kopplad till ett förtida uttag av ditt sparkapital, som tycks ligga inlåst i en försäkringsprodukt. 

Du ska också begära att få veta hur stora avgifter totalt sett, observera, räknat i kronor, som du årligen betalar och betalat för ditt sparande. Den summan ska då omfatta alla fond-avgifter, alla fasta årliga avgifter för sparandet, även försäkringsavgiften och arvode eller provision till rådgivaren. 

Kom ihåg att bolaget bedriver kommersiell verksamhet, och inte är en välgörenhetsinrättning. 

Lägg också till de många tusenlappar du redan förlorat i vikande avkastning. Jag gissar att du finner att det lönar sig att avbryta ditt sparande hos denna finansaktör. Högt rankade lågpris- och indexfonder med hyfsat låg risk är att föredra för en spartid på fem år eller mer. Komplettera med en buffert som du har tillgång till under loppet av tre år. Dessa pengar placerar du på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti, rörlig ränta och fria uttag på en nischbank.

Många läsare frågar ofta: Vilka fonder ska jag spara i? Hjälp mig! Vilka fonder är bra och billiga för mig som inte är så insatt? 

Dags att hjälpa till. De fonder jag har valt återkommer regelbundet, som bra för långsiktigt och relativt passivt sparande, i oberoende analyser i till exempel SvD, DI, Privata Affärer och
i Avanzas indexfondlista. Min utgångspunkt är en fondavgift inte högre än 0,4 % samt hög rankning. 

FONDFÖRSLAG ETT

ENKLA FONDPORTFÖLJEN 
Fördelning: 80 % globalfond, 20 % Sverigefond.
Länsförsäkringar Global Indexnära
Avgift: 0,2 %.
Rating: 5* av 5.
SPP Aktiefond Sverige
Avgift: 0,2 %.
Rating: 5* av 5. 

ENKLA BREDA FONDPORTFÖLJEN. 
Fördelning: 60 % globalfond, 30 % blandfond, 10 % tillväxtfond
Länsförsäkringar Global Indexnära
Avgift: 0,2 %.
Rating: 5* av 5.
AMF Balansfond
Avgift: 0,4 %.
Rating: 4* av 5.
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Avgift: 0,4 % (startade i juli 2015).
Källa: Avanza

FONDFÖRSLAG TVÅ

GLOBALA INDEXFONDER 
DNB Global Index
Avgift: 0,3 %.
Rating: 5* av 5. 
Danske Invest Global Index             
Avgift: 0,44.
Rating: 4* av 5. 

USA INDEXFONDER 
SPP Aktiefond USA
Avgift: 0,2 %.
Rating: 5* av 5. 
Swedbank Robur Access USA
Avgift: 0,2 %.
Rating: 4* av 5. 

SVENSKA INDEXFONDER
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avgift: 0,2 %.
Rating: 5* av 5.
Nordnet Superfonden Sverige
Avgift: 0,0 %.
Rating: 3* av 5.
Avanza Zero
Avgift: 0,0 %.
Rating: 3* av 5.

AKTIVT FÖRVALTADE SVERIGEFONDER
Didner & Gerge Aktiefond
Avgift: 1,12 %.
Rating 5*
av 5. 
Lannebo Småbolag
Avgift: 0,6 %.
Rating 4* av 5.

INDEXFOND TILLVÄXTMARKNAD 
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
Avgift: 0,4 %. (Startade i juli 2015.)

Källa: Bloggen Rika tillsammans, av civilingenjör Jan Bolmeson.