Jag vill gifta mig, men inte han

FRÅGA Jag är sambo med en man sedan sex år och vi har haft ett förhållande under drygt tio år. Vi har vardera tre barn sedan tidigare, mina bor hemma och hans är utflugna. Han skildes för mer än tolv år sedan.

Vi har det bra förutom på en punkt. Jag vill gärna gifta mig med honom men han menar att han är så skadad av sin skilsmässa att han inte vill. Jag har svårt att förstå hur det skulle bli sådan skillnad för honom som gift med mig eller som sambo, det finns ju äktenskapsförord. För min del handlar det om ett känslomässigt förbund som jag ser som väldigt vackert. Ibland säger han att han ”kanske” kan tänka sig det men att han vill att alla våra barn ska tycka att det ”vore trevligt”. Han hänvisar till sin vuxna dotter som har haft svårt att acceptera att hans pappa har ett förhållande (jag var inte orsaken till skilsmässan). Hur kan det bli så stor skillnad för denna vuxna dotter om vi är sambor eller gifta och hur skulle det försämra deras förhållande? Jag känner mig mer och mer förtvivlad över detta, det börjar påverka vårt förhållande. Är jag dum som hänger upp mig på denna ”detalj”?

Ledsen

 

PER Nej, du är inte dum men det låter som att du behöver ta reda på hur det kommer sig att frågan om vigsel har blivit så viktig för dig. Eftersom det här uppenbarligen vuxit sig till en riktig stötesten mellan dig och din man måste problemet brytas ner i mindre delar. Det låter som att ni inte, trots alla gånger ni tydligen pratat om saken, kommit fram till era respektive personliga motiv för att känna och tycka som ni gör.

Jag misstänker att din man befinner sig i en lojalitetskonflikt mellan sin vuxna dotter och dig. Kanske förstoras vigselns betydelse i dina ögon av att den skulle vara en markering av er samhörighet gentemot dottern. Det vore inte orimligt om din man i så fall också ser det på det viset. Din mans förhållande till sin dotter och hennes inställning till er är något som han måste reda ut. Kan det finnas något annat sätt att komma vidare i vigselfrågan? Kanske en egen informell ceremoni er emellan som kan vara
ett alternativ till vigseln du längtar efter?