Jag vill inte att min halvsyster ärver mig

FRÅGA Jag är 62 år och fick för ett antal år sedan reda på att jag har ett halvsyskon, som föddes när jag var sju år och som jag aldrig träffat.

Min far var ute och vänstrade men kom sedan tillbaka till familjen. Nu är jag frånskild och lever ensam med mina två barn, 17 och 20 år. De är mina enda arvingar.

Jag har inga helsyskon, men är inte säker på att det finns registrerat att jag och min halvsyster har samma pappa. Kan hon ärva mig? Och ärver mina föräldrar mig? Eller enbart mina barn?

Min vilja är att mina barn ska få allt när jag dör. Behöver jag skriva testamente? 

Osäker

 

BIRGITTA Dina barn/bröst-arvingar och deras barn efter dem ärver dig enligt lag. I laga arvsordning som det heter. För det krävs inget testamente. Men du bör ändå skriva ett testamente, för säkerhets skull. För skulle dina barn avlida före dig, och de i sin tur inte har egna bröstarvingar, blir det ett ”bakarv” om det saknas testamente som uttrycker vem du i ett sådant läge vill ska ärva dig. I första hand till dina föräldrar och i andra hand till dina syskon, inklusive halvsyskon, och därefter till dina syskonbarn. Du kan i ett testamente även villkora att dina barns arv ska utgöra deras enskilda egendom.